Kuda plovi Jadroplov?

Photo: Jadroplov

Nekad jedna od vodećih hrvatskih brodarskih kompanija danas jedva preživljava.

Riječ je o jednoj od nekolicine preostalih hrvatskih brodarskih kompanija koja je u većinskom vlasništvu Republike Hrvatske (70, 42%).  Flota kompanije koja broji šest brodova je sve starija, a uvjeti života i rada pomoraca su sve gori, ističe Sindikat pomoraca Hrvatske.

U petak,  8. ožujka 2019.  su zakazani redovni pregovori između SPH i Uprave Društva, tijekom kojih se primarno očekuju odgovori na pitanja vezano za budućnost i stabilizaciju poslovanja kompanije. SPH će tražiti povećanje plaća te rješavanje dugova prema pomorcima po svim osnovama (bonusi, doprinosi za obvezna osiguranja).

Zbog nepovoljnih uvjeta za pomorce te neispunjavanja obaveza kompanije prema njima, hrvatski pomorci su vrlo često prisiljeni Jadroplov koristiti kao polaznu stanicu za odrađivanje vježbeničkog staža, nakon čega odlaze na druge kompanije u potrazi za boljim uvjetima rada.

S obzirom na trenutno stanje, tražimo dodatne napore svih uključenih u poslovanje kompanije, a posebno Nadzornog odbora i Vlade RH da se konsolidira poslovanje kompanije. Nažalost prema saznanjima SPH birokratska tijela EU i nadležna hrvatska ministarstva (za financije i pomorstvo) te banke umjesto da aktivno pomognu kompaniji da prebrodi teškoće birokratskih zavrzlama, čine suprotno.

Zbog svega navedenog budućnost Jadroplova je neizvjesna, smatraju u Sindikatu pomoraca.

I.B.