Unatoč minusu “Viktora Lenca”, pametno poslovanje donosi svijetlu budućnost

Photo: Viktor Lenac

RIJEKA – Nakon rekordnog profita ostvarenog u 2017. godini, prvi, nerevidirani izvještaj o poslovanju “Viktora Lenca” pokazuje da je lanjska godina u ovom remontnom brodogradilištu zaključena u minusu od 21,5 milijuna kuna. Ovaj pozamašan gubitak ipak nije stvorio probleme u poslovanju i likvidnosti ovog brodogradilišta s obzirom na 37 milijuna kuna zadržane dobiti iz pretprošle godine.

Direktor “Viktora Lenca” Aljoša Pavelin ocjenjuje kako im je prošla godina pokazala svu nepredvidljivost tržišta remontne brodogradnje, ne izostavljajući pritom činjenicu da su im ostvareni prihodi bili za 19 posto manji od onog što planirali, kao i da taj pad prihoda nije popraćen odgovarajućim smanjenjem troškova, piše Novi list.

Photo: Screenshot/Viktor Lenac

Umjesto razdijeliti trenutnu dobit, sačuvati je za slučaj negativnog poslovanja

Podsjetimo, Pavelin je u intervjuu za Morski.hr u rujnu 2018. godine ispričao kako predviđaju ishod koji se sad i dogodio, zbog čega su se odlučili biti pažljivi i nerazmetljivi.

– Prijedlog Uprave da se ukupna prošlogodišnja (u 2017. godini, op.a.), rekordna dobit raspodijeli u zadržanu dobit je nastao isključivo zbog, nažalost potvrdilo se, točnog predviđanja poslovanja u 2018. godini. Godina je čak i teža nego što smo očekivali, konkurencija je značajno srušila tržišne cijene, a s druge strane je situacija u Uljanik grupi uzrokovala rast troškova rada. Stoga nam je likvidnost iznimno bitna i moramo biti vrlo pažljivi. To je bio glavni razlog zašto smo bili protiv isplate dividende. Drugi su razlog investicije koje znamo da trebamo napraviti do kraja 2018. godine, a gdje zaduživanje želimo svesti na održivu razinu. Konzervativni smo kad je riječ o korištenju financijske poluge.

Photo: Wikimedia

Prvo se pojavila Koreja i cijenama pomela do tada neprikosnoveni Japan. Dio razloga su bili iznimno dobro posloženi i automatizirani proizvodni procesi i jeftinija radna snaga. Onda se pojavila Kina i pukom snagom masovne i jeftine radne snage dovela Koreju u situaciju da počne generirati gubitke. Danas je došlo do takve hiperprodukcije da i jedni i drugi generiraju gubitke koje onda pokrivaju njihove države. Očito je da i Kina i Koreja na brodogradnju gledaju kao na strateške industrije od šireg značaja pa ih stoga i štite na takav način.

Značajnijih promjena u smislu naše poslovne strategije i ciljeva neće biti, a stabilno i profitabilno poslovanje ostaje naš glavni zadatak. Palumbo Grupa bi nam trebala donijeti određenu razinu sigurnosti grupe, unutar koje će biti moguće aktivirati sinergije i generirati uštede. Normalno je da ćemo na određeni način uskladiti zajednički nastup na tržištu, ali će Lenac zadržati visoku razinu autonomije. Naravno, sve dok postižemo dobre poslovne rezultate. Naš najvažniji korak u sljedećih 6-18 mjeseci je revitalizacija radne snage što konkretno znači smanjivanje ukupnog broja radnika, povećanje plaća kvalitetnim i vrijednim radnicima i povratak određenog broja ljudi iz inozemstva koji su se spremni vratiti kući – zaključuje predsjednik Uprave brodogradilišta “Viktor Lenac”, Aljoša Pavelin.

D.G.