Crkveni fondovi na sudu zbog Luke Zadar: Banke ostale bez 17 milijuna eura

Foto: Lučka uprava Zadar

ZADAR – Nekoliko desetaka tisuća eura sve je što je ostalo od jedne od najvećih investicija propalih slovenskih crkvenih financijskih fondova Zvon 1 i Zvon 2 u Hrvatskoj. Bivši vodeći menadžeri fondova sjest će na optuženičku klupu za manje od mjesec dana. Početkom travnja će na Okružnom sudu u Mariboru početi glavna rasprava u kojoj će specijalno tužiteljstvo pokušati dokazati zlouporabu položaja i štetu vjerovnicima pri preuzimanju Luke Zadar, javlja portal Siol.net.

Riječ je o poslu kojeg su prije više od desetljeća prikriveno obavljali pojedinci bliski Mariborskoj nadbiskupiji, a priča se pretvorila u korupcijsku aferu. Posao su financirale slovenske banke koje su pretrpjele više od 17 milijuna eura gubitka prenosi Poslovni dnevnik. Za potpisivanje navodno štetnih ugovora o zajmu odgovarat će Ljubo Peče, bivši predsjednik Uprave tvrtke Zvon 2 i arhitekt posla u Hrvatskoj, inače poznati odvjetnik iz Maribora.

Zatim Franc Ješovnik, koji je naslijedio Pečea na čelu Zvona 2, a kod kojeg su kasnije porezni inspektori otkrili velike količine novca nepoznatog porijekla, kao i to da je serijski kupovao nekretnina. Treći je Simon Zdolšek, bivši predsjednik Uprave Zvona 1, a četvrta Mateja Vidnar Stiplošek, članica Uprave Zvona 1.

Ne mogu do dionica

Suđenje je zapravo počelo prije godinu dana, ali ga je sud privremeno prekinuo nakon prve rasprave. U međuvremenu, odlučivalo se o zakonitosti prikupljenih dokaza, posebno o dokumentima koje je policija zaplijenila u veljači u Pečeovom odvjetničkom uredu. Iz specijalnog državnog odvjetništva Siol.netu je objašnjeno da je zahtjev obrane za uklanjanje dokaza konačno odbijen, pa je sud sazvao početak glavne rasprave. I dok sporno poslovanje crkvenih fondova u Hrvatskoj dobiva sudski epilog, postalo je jasno da će slovenske banke koje su ih financirale ostati bez posuđenih 17 milijuna eura.

Naime, banke se nisu uspjele dokći do dionica zadarske luke, budući da je ona u međuvremenu dobila novog vlasnika iz Kine. Rezultati tužbi i zahtjeva za oduzimanje imovine koje su stečajni upravitelji fondova uložili protiv odgovornih u Sloveniji i Hrvatskoj za naplatu nastale štete uglavnom su neuspješni, objašnjava Siol.net.  Za pet godina uspjeli su dobiti samo “sitniš”, koja ne bi bio dovoljan niti za plaćanje troškova sudskog postupka. Za potraživanja vrijedna 19,2 milijuna eura od hrvatske tvrtke Manus, osigurana gotovo bezvrijednim dionicama Luke Zadar, dobili su 50 tisuća eura.

Za potraživanje prema zadarskom odvjetniku Rikardu Perkoviću, vrijedna 2,5 milijuna eura, koji je prvotno zastupao interese crkvenih fondova da bi se naknadno našao na suprotnoj strani, dobiveno je samo 30 tisuća eura. Oba potraživanja kupio je poduzetnik Boran Poljančić iz Zagreba, koji poslovno surađuje s novim kineskim vlasnicima Luke Zadar. Tako su stečajni upravitelji propalih crkvenih fondova Zvon 1 i Zvon 2 ostali bez posljednje šanse za dolazak do dionica Luke Zadar.

Vlasnik je bio i taksist

Tako završava afera oko Luke Zadar koja je počela 2007. godine kada je kompaniju kupio Veljko Bubić, vlasnik tvrtke Manus, čiji je temeljni kapital iznosio 20.000 kuna.

Luku je kupio zahvaljujući posudbi od slovenske tvrtke J. I. Storitve, koju su financirali slovenski fondovi Zvon 1 i Zvon 2 u vlasništvu Mariborske nadbiskupije. Luka Zadar nakon nekog vremena, tiho je prešla u vlasništvo J. I. Storitve. Financijski problemi Mariborske nadbiskupije, zbog kojih su Zvon 1 i Zvon 2 završili u stečaju s 800 milijuna eura duga, natjerali su upravitelje tih fondova na rasprodaju imovine, pa tako i Luke Zadar.  Tako je neko vrijeme vlasnik bio Danijel Robnik, vlasnik tvrtke Taxi Plus Maribor, a na kraju su došli Kinezi.

Poslovni dnevnik