ZADAR Ispred poznatog ribljeg restorana nasuli more, inspekcija zabranila radove

ZADAR – Nasipanje mora ovih dana odvijalo se usred stare gradske jezgre Zadra i to odmah do gradskih bedema, spomenika nulte kategorije zaštićenog UNESCOM. Na radove ispred poznatog ribljeg restorana je upozorio gradski vijećnik SDP-a Daniel Radeta, koji nam šalje kronologiju događaja, a koja pak završava rješenjem o zabrani nasipavanja pomorskog dobra i optužnim prijedlogom protiv prekršitelja. 

Pismo Daniela Radete prenosimo u cijelosti:

“U posljednje vrijeme u Zadru svjedočimo bezosjećajnoj devastaciji apsolutno svega. Kultura uništavanja poprimila je jednu novu dimenziju pa su tako redom, u posljednjih par godina, nastradali razni priobalni lokaliteti, spomenici, priroda, stabla..

Osobno sam jako razočaran na sve ovo što se događa u gradu i imam osjećaj da pojedinci sebi daju za pravo da mogu raditi što ih je volja, bez obzira na zakone i propise, samo zato što imaju novac, poziciju, vlast i poznanstva. Ovo zadnje što se dogodilo je tipičan primjer jednog takvog bezobrazluka i nekulture da sam jednostavno morao reagirati.
Taj dan zaputio sam se prema mulu (Foši) kraj Elektre gdje je Grad Zadar predvidio plažu za pse. Ta tema me iskreno razočarala jer je baš taj mul mjesto gdje sam kao mali naučio plivati i moje omiljeno mjesto u gradu za kupanje. Bez obzira na veliku ljubav prema životinjama, osobno smatram da postoje puno bolje lokacije za takvu vrstu plaže od centra grada. U momentu prolaska primijetio sam ogradu i radove duž cijele obale i u samom početku mi nije bilo jasno što se tu zapravo događa. Znao sam da radovi ispred restorana nisu predviđeni kao plaža za pse, pa sam upitao radnike što se tu događa i tko izvodi te radove?

Photo: Daniel Radeta

Odgovoreno mi je kako Grad Zadar vrši obnovu rive. S obzirom na to tko su bili „majstori“ za obnovu, odmah mi je bilo jasno da se radi o ilegalnim radovima nasipavanja pomorskog dobra. Revoltiran viđenim, o tom sam prvo odlučio obavijestiti medije, a potom i nadležne institucije.

Poznavajući prilike u Zadru, poznanstva, rodbinske veze po uredima na lokalnoj razini, odlučio sam ih zaobići i svoju predstavku uputiti direktno Ministarstvu mora, prometa, infrastrukture i Ministarstvu kulture. Od Uprave za zaštitu kulturne baštine sam još dodatno zatražio reviziju dozvole za terasu tog istog restorana koja se nikako ne uklapa u vizuru najstarije lučice u Zadru i svojom veličinom zaklanja pogleda na povijesnu cjelinu gradskih bedema, spomenika nulte kategorije zaštićenog UNESCOM.

Odgovor od Ministarstva mora, prometa i infrastrukture po pitanju nasipavanja sam dobio već tijekom sljedećeg dana. U njihovoj izjavi stoji kako je na mjesto događaja upućen inspektor Lučke kapetanije Zadar koji je prilikom očevida izdao rješenje o zabrani nasipavanja pomorskog dobra na predmetnoj lokaciji, a protiv počinitelja podnio optužni prijedlog Vijeću za prekršaje. Do ovog trenutka još nisam dobio odgovore Ministarstva kulture za podnesene predstavke.

Od svega ovog očekujem brzu i efikasnu presudu, propisnu kaznu i kompletnu sanaciju o trošku počinitelja.”

D.G.