Photo: Tomislav Ivanov

Do početka kalendarskog proljeća ostalo je točno devet dana. Od početka mjeseca prate nas natprosječno visoke temperature zraka za dio godine, no novi tjedan će nas podsjetiti da zima kalendarski i dalje traje!

Umjereno jugo i pad tlaka zraka nagovještaj su skore promjene koju ćemo najviše osjetiti krajem ponedjeljka i u noći na utorak. Preko Jadrana će se u ponedjeljak premještati frontalni poremećaj, a nad Jadranom će se formirati plitka ciklona koja će vrlo brzo odmaknuti dalje prema Grčkoj, piše Dalmacija danas.

DHMZ je unutar sustava MeteoAlarm za ponedjeljak za različite zone Jadrana dao razne stupnjeve upozorenja na buru – od žutog do crvenog!

U ponedjeljak će biti promjenjivo oblačno uz kraća sunčana razdoblja. Povremeni će biti većinom slabe kiše, no u nekim krajevima Dalmacije oborine će u potpunosti izostati. Kiša će tijekom dana u višim planinama prijeći u snijeg, a malo snijega navečer je moguće u nižim predjelima Zagore. U noći na utorak uslijedit će prestanak oborina. Još ujutro puhat će umjereno jugo koje će sredinom dana okretati na umjerenu tramontanu, a tramontana će popodne prema otvorenom biti jaka. Navečer će posvuda jačati bura koja će u noći na utorak biti jaka do olujna s udarima preko 100 km/h, a ponegdje će biti i orkanskih udara preko 130 km/h. Danju će biti toplo, većinom od 12 do 17°C, krajem dana i osobito navečer osjetan pad temperature zraka.

Utorak donosi stabilizaciju remena pa će biti pretežno sunčano. U početku će puhati jaka bura s olujnim udarima, slabit će popodne i okretati a tramontanu. Jutro osjetno hladnije u odnosu na ponedjeljak, najviše dnevne temperature većinom od 8 do 14°C, ali će uz buru osjet hladnoće biti izraženiji.

Srijeda će biti pretežno sunčana, ali će u drugom dijelu dana biti promjenjive naoblake. Navečer se očekuje početak kiše. Noć će biti tiha, danju će zapuhati jugo koje će navečer jačati kada će imati vrlo jake udare. Jutro hladno s mrazom diljem Zagore. Danju većinom od 10 do 15°C.

Veći dio četvrka bit će oblačan uz kišu. U planinama Zagore padat će obilan snijeg već od 600 metara nadmorske visine, ponegdje će ga pasti preko 20 centimetra. Na obalnom gorju snijeg većinom iznad 900 metar nadmorske visine. U drugom dijelu dana postupan prestanak oborina i djelomično razvedravanje. Jugo će puhati još u noći, a već od jutra očekuje se bura koja će popodne imati vrlo jake do olujne udare. Prohladno, većinom od 7 do 14°C u najtoplijem dijelu dana.

U petak pretežno sunčano. Puhat će slab do umjeren vjetar sa zapada i sjeverozapada. Jutro hladno s mrazom u Zagori. Danju toplije s najvišim dnevnim temperaturama od 12 do 17°C. Prema današnjim prognostičkim materijalima, subota i nedjelja donose suho i toplije vrijeme. Izmjenjivat će se sunčana i oblačna razdoblja, ali se oborine ne očekuje. Zapuhat će jugo koje će u nedjelju ojačati. Temperature u porastu, osobito u noćnim i jutarnjim satima.

Dalmacija danas, DHMZ