U Malostonskom zaljevu nema više norovirusa u školjkama

Foto: TZ Ston

STON – U Malostonskom zaljevu nema prisutnosti norovirusa, potvrdio je za Dubrovački list dr. sc. Eddy Listeš iz Veterinarskog zavoda Split. 

Posljednja ispitivanjima su obavljena prošlog petka, ali nažalost podatak u papirnatom obliku još nije stigao do školjkara kojima je od vitalnog značaja.

Podsjetimo, početkom ožujka na dijelu akvatorija Malostonskog zaljeva, oko 30 posto, redovnim uzimanjem uzoraka kvalitete morske vode i školjkaša, utvrđeno je prisustvo norovirusa. Norovirus, inače ljudskog podrijetla, uzročnik je akutnih infekcija probavnog sustava. Prenosi se s osobe na osobu, fekalno-oralnim putem, preko hrane i vode koje su kontaminirane stolicom zaraženih osoba te kontaktom sa kontaminiranim površinama.

Imajući u vidu eventualne zdravstvene tegobe koje bi mogle nastati konzumacijom termički neobrađenih školjaka, donesena je zajednička odluka organizatora Dana malostonske kamenice da se manifestacija otkazuje, piše Dubrovački list.

Viši znanstveni savjetnik u Institutu za more i priobalje Sveučilišta u Dubrovniku, Vlado Onofri je tad rekao da su problem septičke jame koje same po sebi ne bi bile problematične s nekoliko obiteljskih kuća, ali je najgore što je s mnoštvom apartmana previše ljudi.

– Septičke jame taj pritisak ne mogu izdržati i to negdje mora izići vani. To vam je to. Mi smo sami sebe “zasrali”. To je, naravno, uzrok, fekalije, sve je to s kopna – rekao je vidno uzrujani Onofri koji tvrdi kako će situacija biti još gora kad se na lokaciji Lučino razdolje izgradi županijski Centar za gospodarenje otpadom.

PROČITAJTE JOŠ: FEKALIJAMA ZARAŽENE KAMENICE – Otkazana tradicionalna fešta u Stonu

I.B.