Prva naftna platforma u Crnoj Gori krajem 2019. godine

Seizmičko istraživanje u Jadranskom moru, završeno je prije nepunih mjesec dana, a prve neslužbene informacije ukazuju da u istočnom dijelu Jadrana ima nafte i plina. To potvrđuju i u crnogorskom Ministarstvu ekonomije, gdje očekuju da već krajem ove godine bude postavljena prva naftna platforma u Jadranskom moru.

Bušenje Jadrana, u potrazi za “crnim zlatom”, najkasnije bi trebalo započeti za nepunih godinu dana, piše Bankar.me.

“Kao priprema za ovo geofizičko istraživanje obavljene su brojne aktivnosti, uključujući izradu Elaborata procjene utjecaja na životnu sredinu za predmetno seizmičko istraživanje, na koje je Agencija za zaštitu prirode životne sredine dala odobrenje. Cilj ovih istraživanja je precizno definiranje lokacije istražne bušotine čije će bušenje, u ovisnosti od dinamike obrade 3D seizmičkih podataka i pripremnih aktivnosti, početi krajem 2019. ili početkom 2020. godine”, navodi se u dokumentu Ministarstva ekonomije, s kojim je upoznata i crnogorska Vlada.

Cjelokupni podaci o istraživanju tamošnjeg podmorja bit će objavljeni u ljeto, nakon čega će uslijediti i pripreme za postavljanje prve naftne platforme u tom dijelu Jadrana. Isti izvori naglašavaju da platforme neće biti vidljive s obale, te neće imati negativan utjecaj na crnogorski turizam.

Istraživanja za posljedice na hrvatski turizam ne postoje, no podsjetimo da je na reakcije pripadnika nevladinih udruga i ekoloških stručnjaka o tome kako je Crna Gora potpisala “smrtnu presudu” i da će na ovaj način ugasiti turizam, odgovorio predsjednik Crnogorskog turističkog udruženja Žarko Radulović. On je pak ocijenio da opasnosti nema, a kad bi je i bilo, da bi od Crne Gore više stradao hrvatski turizam.

– Nije mi poznato da je bilo gdje u svijetu došlo do gašenja turizma zbog istraživanja nafte i plina, a ako bi i došlo do ekološkog incidenta, Crna Gora bi najmanje bila ugrožena. Ako govorimo o ekološkoj ugroženosti, onda bi znatno više bila ugrožena južna Dalmacija nego Crna Gora jer se bušotine nalaze točno na mjestu gdje teče morska struja, koja je dosta jaka i ide od Albanije, pored Crne Gore, prema Hrvatskoj. Prema tome, ako dođe do nekih ekoloških problema, više bi Hrvatska stradala nego Crna Gora, koja to ne bi ni osjetila – kazao je Radulović.

PROČITAJTE JOŠ: Čelnik crnogorskog turizma o bušotinama: Opasnosti nema, stradat će Hrvatska

D.G.