Foto: Morski HR

CANNES – Šest hrvatskih tvrtki, članica Udruženja poslovanja nekretninama HGK, izlaže na MIPIM-u, najvećem sajmu nekretninskih investicija koji se od 12. do 15. ožujka održava u Cannesu, u Francuskoj.

Alma dom iz Pule, Broker grupa, 21. Real estate & tourism century i  Cio nekretnine iz Splita te Renova nekretnine i Spiller Farmer iz Zagreba predstavile su svoje projekte pred više od 5.400 investitora i 26.000 posjetitelja iz 100 zemalja svijeta, izvijestila je Hrvatska gospodarska komora.

– HGK četiri godine za redom omogućuje posrednicima u prometu nekretninama da prikazuju investicijske projekte iz Hrvatske na ovom najvećem sajmu nekretnina. Velik je interes za turističke projekte, ali i infrastrukturne logističke projekte – istaknuo je dopredsjednik Udruženja poslovanja nekretninama pri HGK Vlatko Mrvoš.

Srđan Javorčić iz tvrtke Cio nekretnine kazao je da će brojni kontakti ostvareni na sajmu dodatno oživjeti ulaganje u domaći nekretninski sektor. „Ono sto bi još pojačalo investicijske aktivnosti je uvođenje tzv. ‘Zlatne vize’ koja je već poznata u zemljama u EU, a koja bi omogućila investitorima lakše poslovanje u Hrvatskoj”, naglasio je Javorčić.

– Vidljiv je interes za razvojem visokog turizma na našim udaljenim otocima, što do sada nije bila praksa – kazala je Meri Vulić iz tvrtke Broker grupa.

– Kvalitetni projekti predstavljeni na ovom tržištu koje može ostvariti značajna financijska ulaganja i otvaranje novih radnih mjesta u interesu su svih nas – izjavio je Hrvoje Paver, pomoćnik direktora Sektora za trgovina HGK, dodavši da su u tijeku konkretni pregovori oko logističkog centra za distribuciju poznatog europskog proizvođača osobnih vozila.

Pošto je ovo jubilarni 30. MIPIM, Ban Ki-moon, bivši glavni tajnik UN-a, održao je pozdravni govor prilikom svečanosti otvorenja napomenuvši važnost očuvanja okoliša i sredine u kojoj živimo:

– Za život čovjeka i očuvanje okoline nema Plana B jer ne postoji Planet B. Moramo poštivati sredinu i okoliš u kojem živimo – poručio je Ban Ki-moon.

I.B.