Kajakom od bisera do bisera – Od Prevlake do Savudrije

Proteklih godina sportaši, rekreativci i zaljubljenici u kajakaški sport obilježili su 91. godinu organizirane aktivnosti veslanja kajakom i kanuom po rijekama i jezerima Hrvatske. Plodni sportski rezultati u disciplinama na divljim vodama (odličja sa svjetskih prvenstava, uključujući i svjetske prvake) u godinama po stjecanju hrvatske nezavisnosti, nadovezali su se na teško dostižne uspjehe Matije Ljubeka u disciplini kanua na mirnim vodama u 80-tim godinama prošlog stoljeća, poduprli su afirmaciju kajakaškog sporta i Hrvatske u svjetskim okvirima.

Zahvaljujući toj tradiciji sportsko-rekreativno veslanje kajakom i kanuom dobilo je svoju afirmaciju kao oblik pustolovnog turizma. Nastavno, ovim putem želim Vas upoznati o našim aktivnostima za koje vjerujem da imaju vidljiv i mjerljiv doprinos razvoju tog oblika turističkih sadržaja u Hrvatskoj, kao i planiranom nastavku istih za koje želimo uspostaviti suradnju s Hrvatskom Turističkom Zajednicom.

– Prije deset godina (2008 g.), organizirao sam s pozicije člana kanu kluba Končar, projekt svladavanja istočne obale Jadrana veslajući, s tada malo poznatim tipom čamca: seakayak-kom.  Naš kajakaški pothvat “Kajakom za suncem”, kako smo ga nazvali, započeo je na Prevlaci, a završilo u Savudriji, što je iznosilo ukupno 625 km. Kako smo svaki dan veslanjem prevaljivali oko 50 km, putovanje je ukupno trajalo 13 dana – priča Stipe Radelić, predsjednik KKK “Končar” iz Zagreba.

https://www.facebook.com/314732912496242/photos/a.314734369162763/314736725829194/?type=3&theater

– Javnost je o istome bila upoznata izvještajima u pisanim medijima i TV-reportažama. Time smo predstavili, fantastičnu prednost razvedene hrvatske obale za razvoj ovog oblika turizma na Jadranu. Ovaj pionirski pothvat i njegov medijski odjek, izravno je pridonio i dao motiv, da sportaši i drugi pojedinci pokrenu nove poduzetničke projekte osnivanjem turističkih agencija za jednodnevne, a kasnije i višednevne kajakaške ture na moru. Danas gotovo nema dijela Jadrana gdje se ne susreću organizirane grupe kajakaša koji obilaze naše otoke. Ove, 2019.  godine, želimo ponoviti ovaj pothvat.

Kako je “Strategijom razvoja turizma RH do 2020 godine” pustolovni i sportski turizam naznačen kao grupa turističkih proizvoda s izraženom perspektivom razvoja, želimo da naša planirana akcija bude ovog puta koordinirana s ključnim subjektima iz turizma, posebno obalnim županijskim turističkim zajednicama.

Afirmaciju organiziranih kajakaških programa na Jadranu trebamo dodatno osnažiti porukom da je Jadran,  zahvaljujući svojoj uravnoteženoj razvijenosti duž cijele obale,u smislu prometne povezanosti, turističke i ugostiteljske ponude,te dostupnosti pratećih tercijarnih usluga, podjednako gostoljubiv u svih svojih 1700 km obale i da je po tome jedinstven. Naime danas se pustolovni turizam intenzivno razvija, te se sve više traže doživljaji koji podižu granice izazova i udaljenosti.

Uzmimo za primjer trčanje, gdje su do jučer, dosezi poput polu-maratona i maratona bili rezervirani samo za vrhunske sportaše, danas su takva takmičenja brojna i masovna upravo u rekreativnim kategorijama – kaže Radelić.

https://www.facebook.com/314732912496242/photos/a.314734369162763/314734345829432/?type=3&theater

Prednosti hrvatske strane Jadrana

– Kajakaški turistički aranžmani duljine + 1000 km, koji se organiziraju u inozemstvu, najčešće u svojim etapama predstavljaju veslanja bez zaštite okolnog kopna ili/i negostoljubivu obalu. Prednost hrvatske obale je njezina razvedenost i dostupnost pratećih turističkih ponuda na svakom otoku ili dijelu obale. Ona je izazovna u svojoj geografskoj poziciji i udaljenostima, ali i spektakularna u mediteranskoj ljepoti koja se može neponovljivo doživjeti samo malim plovilima.

Planirani pothvat u 2019 godini dobio je već sada značajnu medijsku pažnju. Kako ovo putovanje ima svoj i ekološki aspekt, u cilju podizanja ekološke kulture u zaštiti Jadrana, posebno u dijelu skupljanja plastičnog otpada, prateće plovilo poslužilo bi za primarno zbrinjavanje plastičnog otpada koje planiramo na mjestima slabo dostupnih uvala skupiti.

Time ćemo aktivno poduprijeti ekološki projekt “Plava vreća” koji postiže zapažene rezultate edukativnim i provedbenim akcijama u cilju zaštite Jadrana.Nadalje našom rutom želimo obuhvatiti manje poznate otoke i destinacije koji ne spadaju u prvu grupu poznatih turističkih destinacija, već one koji zahvaljujući izoliranosti i nedirnutoj prirodi mogu biti najbolji ambijent za planiranje i provedbu pustolovnih turističkih programa. U našem projektu, također vidimo mogućnost inkluzivne poslovne strategije kao poziv pojedincima u lokalnim zajednicama u ponudi turističkih usluga – završava Stipe Radelić o projektu kojeg će Morski.hr svakako s veseljem pratiti.

Više informacija o ovom projektu možete pronaći na Facebook stranici: Kayaking from pearl to pearl.

D.G.