Zadar se priprema urediti najveću plažu Kolovare

ZADAR – Hoće li Grad Zadar u idućoj godini urediti prvu gradsku plažu na potezu od zgrade Zavoda za javno zdravstvo, koja se prodaje za hotel, do ilegalnog ugostiteljskog objekta Zara beach, pitanje je za 1.7 milijuna kuna. Toliko je predviđeno ulaganje za koje je Grad Zadar dobio iz fonda Ministarstva turizma 560 tisuća kuna, dok ostatak iznosa nije predviđen gradskim proračunom u 2019.

Prema idejnom rješenju kojeg je izradio zadarski arhitekt Pero Marušić, opće pomorsko dobro pretvorilo bi se u plažu, piše portal 057 info. S granica tog poteza skinut će se ograda koja je tamo od pamtivijeka. Uz obalni dio, uredila bi se i dodirna zelena površina.

Ilustracija: Pero Marušić

Ima li Grad Zadar, koji je prvi put dobio nešto više od pola milijuna kuna, snage i kapaciteta to napraviti do iduće ljetne sezone. Teško, prema onom što su nam tumačili iz Odjela za graditeljstvo i Odjela EU fondova, koji su nositelji projekta Kolovare. Najvažnije je bilo javiti se na natječaj i to s projektom za koji ne treba građevinska dozvola. Uz provođenje natječaja za izvođača radova, zatvaranje financijske konstrukcije ukupne investicije iz proračuna te izvođenje radova, nije za očekivati kako je to moguće u pet mjeseci.

Ilustracija: Pero Marušić

U gradskoj upravi uređenje plaža još nemaju oznaku prioriteta iako političari ističu kako je Zadar prvenstveno turistički grad. Ljeta brzo dolaze i prolaze, a na stanje pomorskog dobra u Zadru utječu samo snaga vjetra i mora.

Grad Zadar je naručio idejno rješenje kod Radionice Marušić za uređenje plaža od Bazena do Karme. Tek kada se izrade sve potrebne studije, to će se rješenje uobličiti u Urbanistički plan uređenja, doznaje 057 u Odjelu za graditeljstvo i prostorno uređenje.

057 info