Potraga za nestalim ribarom u kornatskom arhipelagu prekinuta zbog jakog juga

Photo: MUP

ŠIBENIK – Službenici Nacionalne središnjice za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) jučer su izvijestili resorno Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture o pokrenutoj koordiniranoj akciji traganja i spašavanja u Šibenskom akvatoriju, konkretno, prema muškoj osobi čiji nestanak su prijavili članovi Obitelji, nakon što se isti nije vratio iz ribanja, u području Kornatskog arhipelaga.

Obavijest o nestanku D.I. (rođen 1959. godine), državljanin Republike Hrvatske, službenici MRCC Rijeka zaprimili su jučer, 16. ožujka u 16.00h od Z.I., sina nestalog, prema čijem iskazu je njegov otac jučer, oko 12.00h, isplovio u ribolov iz Murtera prema uvali Vrulje u Kornatima, vlastitom brodicom tip gumenjak, dužine 6 metara, pogonjen izvanbrodskim pogonskim strojem porivne snage 100KS.

Odluku o dojavi nestanka članovi Obitelji donijeli su nakon što se nestali nije vratio u predviđeno vrijeme i budući da nije odgovarao na pozive putem mobilnog uređaja, slijedom čega je MRCC Rijeka pokrenula koordinirano traganje sa nadležnom Lučkom kapetanijom Šibenik te nešto kasnije i sa Lučkom kapetanijom Zadar i Pomorskom policijom Šibenik, a u traganje su angažirani i pripadnici Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS). Tijekom jučerašnje pomorske potrage službenici Šibenske kapetanije su u 18.30h dojavili o pronalasku napuštenoga gumenjaka u vlasništvu nestaloga, koji je zatečen nasukan na otočić Šćitna, sjeverno od otoka Žuta, slijedom čega je natavljeno intenzivno traganje za nestalim.

S obzirom na smanjenu vidljivost pred kraj dana, Središnjica je odlučila u akciju angažirati i pripadnike HGSS-a, koje su u područje traganja za nestalim transportirali službenici Lučke kapetanije Zadar, noćas, 17. ožujka, nakon ukrcaja na spasilačku brodicu Zadarske kapetanije, koja ih je čekala u luci Gaženica. Pripadnici HGSS-a traganje za nestalim obavljali su dronovima opremljenim termo-vizijskom optikom, kojima su upravljali sa spasilačke brodice LK Zadar, nakon čega su jutros u 06.15h prekrcani na brod LK Šibenik, a spasilačka brodica LK Zadar proslijedila prema Zadru zbog obnove resursa, dok je u potragu istovremeno angažirana spasilačka brodica Lučke ispostave Sali.

Nakon svitanja, u 07.16h Pomorska policija Šibenik u traganje je uključila još tri vlastita plovila, a MRCC Rijeka je u 07.30h obaviještena kako je u područje potrage iz Zračne luke Zemunik poletio helikopter sa pripadnicima HGSS-a, angažiran od zapovjedništva HGSS-a, a kojim se obavlja zračna potraga u širem području nestanka, izvijestilo je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture.

Meteorološki uvjeti u vremenu dosadašnjeg trajanja potrage bili su povoljni, no potraga je prekinuta je u 11 sati zbg jakog juga, doznajemo u Operativno-komunikacijskom centru Policijske uprave šibensko-kninske.

PROČITAJTE JOŠ: NESTAO RIBAR U AKVATORIJU KORNATA – Brod pronađen na otoku Situ

D.G.