Započeo proces energetske tranzicije na hrvatskim otocima

Foto: Pixabay

MALI LOŠINJ – Tajništvo za čistu energiju na EU otocima održalo je prošlog vikenda radionicu energetske tranzicije na kojoj su sudjelovali predstavnici s Brača, Cresa, Hvara, Korčule i Lošinja.

Hrvatski su otoci službeno pokrenuli energetsku tranziciju diljem obale. Naime, početkom veljače, inicijativu Tajništvo čiste energije za otoke EU koju je, uz ostale, inicirao i hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula, objavilo je popis 26 europskih otočkih zajednica koji će u narednom periodu dobiti stručnu i savjetodavnu podršku za izradu strategije energetske tranzicije, piše Pokret otoka.

Među 26 izabranih otoka našle su se i 4 hrvatske otočke zajednice: Cresko-Lošinjski arhipelag te Brač, Hvar i Korčula. Dvodnevna radionica, organizirana uz suradnju gradova Cresa i Malog Lošinja, Otočne razvojne agencije OTRA, LAG-a Kvarnerski otoci te Pokreta otoka kao lokalnih partnera, okupila je protekli vikend četrdesetak predstavnika odabranih otoka koji su, uz asistenciju stručnjaka, postavili prve temelje planova energetske tranzicije. Ovo je prva od ukupno 10 radionica koje će Tajništvo za EU otoke provesti u narednom periodu.

Na radionici u Malom lošinju sudjelovali su predstavnici tranzicijskih timova sa svih 5 otoka koji će u narednom periodu u suradnji s partnerima i stručnjacima raditi na izradi strategija. Cilj dvodnevne radionice osim prenošenja znanja i iskustava iz različitih područja bio je i okupljanje, umrežavanje i osnaživanje otočnih dionika za daljnju suradnju u procesu energetske tranzicije.

Cres – Photo: Boris Kačan

Cresko Lošinjski arhipelag među 6 europskih pilot projekata

Cresko-lošinjski arhipelag, izdvojen kao jedan od 6 europskih pilot projekata, plan energetske tranzicije bi trebao imati spreman do kraja ljeta 2019. Preostalih 20 otoka, uključujući Brač, Hvar i Korčulu, planove će imati do ljeta 2020. Unatoč obilju obnovljivih izvora energije, mnogi otoci trenutno ovise o fosilnim gorivima i uvozu energije s kopna. Tranzicija na čiste izvore energije može pomoći otocima ne samo da postanu samodostatniji i prosperitetniji, već im otvoriti i nove mogućnosti zapošljavanja u svojim zajednicama te usmjeriti daljnji razvoj otoka.

Ostali otoci koji će kao pilot projekti sudjelovati u inicijativi su Aranski otoci u Irskoj, Sifnos u Grčkoj, Salina u Italiji, La Palma u Španjolskoj i Culatra u Portugalu. 20 drugih otoka prati će njihov razvoj te uz podršku stručnjaka krenuti u istom smjeru. Stručni tim Tajništva za otoke u narednom periodu će izraditi vodiče za pokretanje energetske tranzicije, uključivanje zajednice i financiranje projekata. Otočani će dobiti priliku međusobno surađivati, kreiratu mrežu dobrih praksi, educirati se i sudjelovati na raznim događanjima. Važno je naglasiti da se cijela inicijativa zasniva na “odozdo prema gore” pristupu te se primarno načelo uspjeha tranzicije temelji na uključivanju svih dionika lokalne zajednice – predstavnika lokalnih samouprava, poduzetnika, obrazovnih insitucija i građanskih inicijativa.

Ana Marija Jakas, Pokret otoka