Male turističke destinacije pokazuju najveći interes za interpretacijsko vođenje

LIŽNJAN – Turistička zajednica Općine Ližnjan prva je istarska turistička zajednica koja je prepoznala vrijednost petodnevnog tečaja “Certificirani interpretacijski vodič” udruženja Interpret Europe. Netom završen tečaj u Šišanu peti je u nizu tečajeva organiziranih mahom u malim turističkim destinacijama u kojima je stasalo više od 40 vodiča interpretatora. Slijede novi tečajevi koji potvrđuju važnost interpretacijskog vođenja u valoriziranju baštine i stvaranju inovativnih turističkih proizvoda

Europsko udruženje za interpretaciju baštine Interpret Europe koje broji preko 800 članova iz 50 zemalja, dosad je osmislilo i provodi niz tečajeva za edukaciju profesionalaca s područja interpretacije baštine (vodič, domaćin, pisac, planer, oživljena povijest). Najdugovječnija i najrazrađenija edukacija svakako je tečaj “Certificirani interpretacijski vodič” koju, već skoro cijelo desetljeće, diljem Europe provode treneri udruženja Interpret Europe. U našoj zemlji održava ga prva hrvatska certificirana trenerica Iva Silla koja je ujedno autorica i voditeljica pripovjedačkih te gamificiranih turističkih obilazaka Zagreba pod nazivom Secret Zagreb.

Nakon Žumberka, Bakra, Šibenika (većim dijelom financiran od strane Ministarstva turizma) i Kastva, a prvi put u Istri ovaj je tečaj sredinom ožujka organizirala Turistička zajednica Općine Ližnjan čime je potvrdila činjenicu da upravo mala odredišta najbolje prepoznaju njegov potencijal. Za tečaj se tražilo mjesto više, a polaznici su, osim domaćih, u mali Šišan stigli iz Rovinja, Pule, Medulina, Fažane, Novigrada i Zagreba. Zahvaljujući radu na terenu i vrijednom proučavanju šišanske baštine, dosad zanemareni potencijal Šišana, stavljen je u fokus brojnih vodiča koji će ga odsada uključivati u svoja vođenja te mu time osigurati bogatije turističke sadržaje.

Šišan – Photo: Promo&Press

– Jako smo sretni što je Šišan, kao i cijela općina Ližnjan, tijekom dva vikenda u ožujku (8.-10. i 16. -17.3) bili najproučavanije mjesto u Istri! Organiziranjem ovog tečaja napravili smo veliki iskorak u istraživanju i turističkom vrednovanju naše baštine, posebice Šišana i Ližnjana koji su zabljesnuli brojnim, dosad skrivenim, baštinskim pričama. S obzirom na to da su skoro svi polaznici k nama došli iz cijele Istre te da smo imali i četvero domaćih polaznika uključujući i mene, osim edukacije postignuta je i sjajna sinergija zbog koje optimistično gledamo u budućnost. Tečaj smatramo investicijom u stvaranje inovativnih turističkih proizvoda s naglaskom na veće uključivanje lokalne zajednice koja predstavlja temelj očuvanja naše baštine – naglasila je Natali Palko Zirdum, direktorica Turističke zajednice Općine Ližnjan.

Photo: Promo&Press

Jedini muški polaznik i veliki zaljubljenik u baštnu svog sela, bio je Claudio Grbac, svestrani Šišanac koji je uz posao u banci i uzgajanje maslina, izuzetno aktivan u Zajednici Talijana kao pjevač i plesač u folkoru te član zbora, kao i plesač u medulinskom folkloru, te član pulske klape:

– Iznimno mi je drago da je upravo na našem području organiziran prvi ovakav tečaj jer smatram da je ovo odličan način za otkrivanje nepoznate baštine. Svi znamo za Arenu, Sv.Eufemiju i Eufrazijevu baziliku, ali ovim tečajem fokus je stavljen na skriveni dio Istre i dokazuje da se i namanje mjesto može baštinski vrednovati i promovirati. Ponosan sam kao Šišanac što je baština s kojom sam odrastao postala važna i prepoznata. Želeći se pridružiti nastojanjima TZ Općine Ližnjan namjeravam postati vodič jer želim da se ona kvalitetno valorizira. Svi gosti koje dolaze kod nas i borave u apartmanima trebaju bolje upoznati i odredište u koje su došli.

Tečaj “Certificirani interpretacijski vodič” kroz 5 dana i 40 vrlo zahtjevnih sati, u kojima je čak 70% praktičnog rada, suočava vodiče (i sve one s iskustvom u vođenju) s redefiniranjem dosadašnjeg načina rada i strukturiranja tura te im daje nove alate za rad. Poticanje brige o zajedničkoj baštini, pretvaranje predmeta i pojava u iskustva, poticanje stvaranja dubljih, emocionalnih veza s naslijeđem, otkrivanje puta do dubljeg značenja sve su to postulati interpretacije baštine koje treneri praktičnim radom prenose na polaznike.

Photo: Promo&Press

Trenerica Iva Silla izuzetno je zadovoljna skladnom i proaktivnom grupom polaznika u Šišanu, a o daljnim koracima kaže:

– Sljedeći tečaj počinje ubrzo u Vrsaru, organizira ga TZ Grada Vrsara u sklopu slovensko-hrvatskog projekta Uživam tradiciju. Nakon ljetne pauze u kojoj su vodiči zauzeti vođenjima u Hrvatskoj i izvan nje, kreće sljedeći ciklus tečajeva za koje su zanimanje pokazala i kontinentalna odredišta. Razvoj interpretacije baštine u punom je zamahu što me kao trenericu izuzetno raduje. Raznovrsna i bogata baština naše zemlje fantastična je osnova za kreiranje kreativnih i održivih turističkih sadržaja, a ovaj tečaj predstavlja kvalitetan i odmah primjenjiv alat za postizanje tog cilja – zaključila je Iva Silla.  

Silvija Jacić