Zašto i kome se naplaćuje odlaganje starog ulja u ACI marini Trogir? Evo odgovora!

TROGIR – S obzirom na noviju praksu naplate odlaganja starog ulja u ACI marini Trogir, čitatelj je postavio pitanje je li ta naplata legalna. Donosimo i precizan odgovor direktora marine, Ivana Kljakovića Gašpića.

Čitatelj upozorava da je do dolaska sadašnjeg direktora postojala mogućnost besplatnog odlaganja otpadnog ulja, zauljenih krpa, filtera ulja i ostalih zauljenih predmeta.

– Sada je sve pod ključem. Razlozi vjerojatno nova ”vrijednost” u očuvanju i zaštiti voda s posebnim osvrtom na more! Inače u ACI marini viju plavu zastavicu – podsjeća čitatelj i šalje fotografiju na kojoj se vidi kako se za litru starog ulja kojeg namjeravate odložiti, treba platiti 10 kuna.

Photo: Čitatelj

Spremnik zagađivao okoliš i koristili ga svi

Direktor Ivan Kljakovića Gašpić nam je odmah odgovorio na pitanje o čemu se radi.

– Istina je što čitatelj govori, no nekoliko je razloga zašto je do toga došlo. Prvi je činjenica da su stari spremnici bili tik uz more. Doslovno se sve izlijevalo u more, jer je spremnik bio pola metra od mora. Moja prva reakcija je bila razmjestiti skladišne kontejnere dalje od mora, zbog čega je žrtvovan dio prostora marine.

Drugi problem nalazi se u činjenici da su taj spremnik za odlaganje koristili svi. Naime nova lokacija kontejnera je uz benzinsku stanicu INA-e koja je otvorena za sve korisnike, a kako mi uredno plaćamo odvoz svih tih ulja, imali smo problem što bi serviseri auto kuća i raznih vozila i vrlo legitimno istočili po 50 litara ulja svako malo – kaže Kljaković Gašpić i pojašnjava zašto je i kome odlagalište pod ključem.

Korisnicima marine sve besplatno

– Svi korisnici usluga ACI marine Trogir, preko 100 plovila u charteru, svi oni imaju ključ i na recepciji i kod mornara. Svi oni i njihovi serviseri i naši servisni partneri imaju odlaganje besplatno i svi korisnici u marini imaju odlaganje besplatno. Sve ono što moraju doći po ključ i otključati – kaže direktor trogirske ACI marine i poručuje:

– Ključ je tu da se spriječi zlouporaba kompanije. Zašto bi marina plaćala servis koji ne koristi?

D.G.