Uz blagoslov države i policije, građani krenuli u lov na krivolovce

KOTOR – Crnogorci su našli „protuotrov“ krivolovu. Jednostavno, u suradnji s lokalnom zajednicom, uz podršku Države i policije, zasukali su rukave i organiziranim akcijama krenuli u lov na krivolovce.

Najnovija akcija dogodila se u području Bokokotorskog zaljeva na potezu Lipci-Risan. Građani su na Facebook stranicu „Stop krivolovu“ dojavili o roniocu koji je uz pomoć boca s komprimiranim zrakom izlovljavao školjke, što je najstrože zabranjeno. Cijelo vrijeme su ga pratili i fotografirali, a obaviještene su i nadležne institucije.

Kad je shvatio da je praćen i prijavljen, krivolovac je u ronilačkom odijelu sjeo u automobil i pokušao pobjeći, no upornim praćenjem od strane građana, detektiran mu je automobil. Dojavljeno je policiji, pa su ga sada pratili i inspektori. Konačno, uočen je sad i od strane službenih organa u novom krivolovu, nakon čega je zatečen s 9 kg ulovljenih vongola, koje su poslije evidentiranja prekršaja vraćene u more, a krivolovcu je oduzeta sva oprema i alat za ronjenje.

Photo: Facebook/Stop krivolovu

Čini se da to ovom „roniocu na crno“ nije prvi put, jer je već prošle godine procesuiran za isto nedjelu, pišu iz crnogorskog udruženja „Stop krivolovu“.

Podsjetimo, slične situacije počele su se odvijati i u Hrvatskoj, gdje je nakon višekratnog ignoriranja zakona uhvaćen krivolovac na Pagu koji je nelegalno izlovio čak 300 kg školjki! Policiji je došao u ruke nakon višestrukog praćenja i dojava od strane građana.

Policija, napominje da se zakon ne smije uzimati u svoje ruke, no svaki građanin bi trebao javiti nadležnima ukoliko primijeti nelegalnu aktivnost u moru kako bi policiji i inspektorima olakšao posao u očuvanju Jadrana od pohlepnih za generacije koje dolaze.

PROČITAJTE JOŠ:

VIDEO: PREKOMJERNI IZLOV – S bocama u Paškoj uvali vade tone školjaka

PAG Krivolovac nakon sačekuše mještana uhvaćen na djelu, oprema mu zaplijenjena

Paški krivolovac krivi policiju, mještane, inspekciju i najavljuje svoj povratak

J.G.