Novi primjeri kako se Splićani samozatrpavaju smećem

SPLIT – Svake zime svako jače jugo nanese tona otpada morem na obale dalmatinskih otoka poput Korčule, Mljeta, Lastova, ali i na dubrovačko područje. Mahom se radi o smeću iz Albanije gdje tamošnji otpad nekontrolirano završava u rijekama koje abnormalne količine plastične i druge ambalaže onda dopremaju do mora, a morske struje i valovi smećem zatrpaju morsko dno i obale u Hrvatskoj. Naravno, ni domaće stanovništvo nije “cijepljeno” protiv ekološki samoubilačkog ponašanja.

Tome svjedoče i prizori koje je čitateljica portala Dalmacija danas tijekom utorka snimila na sjevernoj strani Marjana, nedaleko od uvale Bene.

– Išli smo put Marjanskih vrata i vidjelo smo brojne plastične vrećice i drugi otpad uz obalu i u moru. Krenuli smo da ih pokupiti, ali kad smo se spustili do mora to je bilo grozno. Toliko smeća i to svakakvog, da je to strašno! I to sve naravno smeće što smo sami nabacali. Mislili smo sutra to otići kupiti lagano, ali pošto nema blizu kontejnera, ostavili bi ovim šumarima da prevezu kombijem – poručila je čitateljica.

Potkornjak je učinio “svoje” na marjanskoj šumi, a “čovjek” se pobrinuo da i obale Marjana budu ekološki osakaćene…

Dalmacija danas

PROČITAJTE JOŠ:

SLIKA SPLITA KAKVU NE ZNATE: Ovako izgleda podmorje popularne splitske plaže

Stotinu ronioca bilo je potrebno da očiste podmorje ispred splitske plaže