Potonuli rimski brod iz prvog stoljeća prije Krista dobit će svoju web stranicu i live kameru

PAG – Ovih dana javnosti će se predstaviti prva internet stranica o podvodnom arheološkom nalazištu amfora na lokalitetu Letavica na otoku Pagu. Predavanje “Od pronalaska do turističke atrakcije” održat će se 29. ožujka 2019. godine u Kneževom dvoru u Pagu s početkom u 17 sati, a više o ovom projektu za Morski.hr rekao je predsjednik Zajednice Turističkog Ronjenja HGK. Vedran Dorušić iz ronilačkog centra Foka.

– Ovaj izuzetno atraktivan lokalitet prije svega želimo približiti žiteljima otoka na kojem se nalazi, ali i široj javnosti. U tu svrhu smo poduzeli mnoge radnje, a ova prezentacija je samo jedna od njih. Lokalitet, kronologija otkrića i zaštita te sve ono što znamo i što je moguće učiniti da postane turistička atrakcija na kvalitetan način. Na istraživanju lokaliteta Letavica sudjelovali su Sveučilište u Zadru, Hrvatski Restauratorski Zavod, Međunarodni Centar za podvodnu arheologiju i Arheološki muzej u Zadru, te Ronilački Centar FOKA – rekao je uvodno Dorušić.

Predavanje će održati doc. dr. sc, Irena Radić Rossi s Odjela za arheologiju Sveučilišta u Zadru, Igor Savić, komunikacijska agencija Poslovni Mediji te Vedran Dorušić iz Ronilačkog centa Foka. Prezentacija će sadržavati stručno povijesni kontekst, ronilački te marketinški.Samim time bit će zanimljiva kako roniocima, ljubiteljima povijesti i kulturne baštine tako i turističkim djelatnicima kojima može pomoći u prezentiranju ovog lokaliteta pa i samog otoka.

Photo: Discover Pag

Brod slučajno otkrili prošlog ljeta

– Nalazište se nalazi na dubini od 36 do 38 metara. Udaljeno je oko 500 metara od obale. Specifično za taj lokalitet što se nalazi uz greben na kojem je predivan podvodni svijet pun riba i morskog života, pa je zbog toga velika atrakcija za ronioce. Na lokalitetu se nalazi između 400 i 600 amfora tip Lamboglia 2 koje su bile pune vina. Iz svega što danas znamo može se zaključiti da se radi o Rimskom brodu iz 1. stoljeća prije Krista. Brod je bio dug tridesetak metara, a to je za to doba, veliki brod. Lokalitet je otkriven 28. srpnja 2018. godine u sklopu redovnih aktivnosti ronilačkog centra. Na ronjenju su bili Igor Savić i Vedran Dorušić te još dva slučajna turista. Moram reći da smo od prvog dana nailazili na razumijevanje nadležnih službi. Prije svega Ministarstva Kulture kao mjerodavnog za zaštitu i istraživanja, te posebno treba istaknuti ulogu Grada Paga kao nositelja istraživanja.

Lokalitet će biti prvi koji neće biti zaštićen kavezom. Naime u svrhu zaštite koristit će se moderne tehnologije. Jedan dio su sonderi koje su ovaj mjesec testirali i prezentirali uz Hrvatske arheologe i stručnjaci iz Norveške. Osim ovog želja nam je postaviti i podvodne kamere koje bi osim zaštite imale i promotivnu svrhu. Naime bit će moguće bilo kada pogledati kako je “dolje”. Ovaj jedinstveni primjer trebao bi pomoći otoku Pagu da se postavi na ronilačku kartu. A ako znamo da ronioci dolaze i pred i post sezoni a na ronjenje troše samo petinu novca, ovaj lokalitet može pomoći razvoju cijelog otoka.

Photo: Discover Pag

Zanimljivo je da će ovaj lokalitet biti prvi podvodni arheološki lokalitet koji ima svoju web stranicu. Moram reći da to nije sve ali za sada je i više nego što ima i jedan drugi lokalitet.

O novim istraživanjima zakazanim za 2019-u godinu, novim tehnologijama i našim saznanjima rado ćemo vas izvještavati. Naime za zaštitu i istraživanje u 2019-oj godini Ministarstvo Kulture osiguralo je 250 000 kuna. Stoga očekujemo nove vrijedne nalaze – kaže Vedran Dorušić.

Galeriju prekrasnih fotografija s lokaliteta možete pogledati OVDJE.

J.G.