Foto: Boris Kačan

ZAGREB/BRUXELLES – Europska je komisija objavila poziv za prijave na prvo izdanje natječaja RESponsible Island Prize, posvećenog otocima s inovativnom i održivom lokalnom proizvodnjom električne, toplinske, energije za hlađenje i prijevoz. Pobjednicima su namijenjene nagrade u visini 500, 250 i 100 tisuća eura.

–  Nagrada je još jedna potvrda da su otoci i obnovljivi izvori energije visoko na listi europskih prioriteta. Otočne zajednice koje su se odlučile za „obnovljivce“ i koje su u proces uključile građane donijele su dobru odluku. Pet je hrvatskih otočnih zajednica ušlo u projekt energetske tranzicije Tajništva za otoke te vjerujem da će njihov uspjeh, kao i ova nagrada, biti dodatni poticaj otocima diljem Jadrana da se pridruže – izjavio je povodom objave natječaja hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula.

Natječaj je predstavio Carlos Moedas, povjerenik Europske komisije za istraživanje, znanost i inovacije, 19. ožujka 2019., na datum održavanja konferencije „Oceani – budućnost plavog planeta“, u Bruxellesu.

Nagrada se financira kroz program Obzor 2020, Europski program za istraživanje i inovacije. Uspješni prijavitelji morat će pokazati kako njihovi energetski sustavi potiču članove zajednice na odgovornu potrošnju.

Kroz nagradu, Komisija planira doprinesti ispunjenju ciljeva Političke deklaracije o čistoj energiji na EU otocima, kao i ciljeva Inicijative za pametne otoke. Također, pomoći će EU da odgovori na jedan od osam izazova inovacije definiranih kroz Misiju inovacije, globalne inicijative usmjerene na tranziciju prema čistoj energiji.

Zadnji rok za prijave je 26. rujan 2019. Više informacija, uključujući i pravila natječaja, bit će uskoro dostupni na poveznici.

Josip Jagić