Cres i Susak s modelom “Maslina-ovca” na međunarodnim kongresima

CRES/SUSAK – Otoci Cres i Susak predstavljeni su na četvrtom Međunarodnom kongresu o revitalizaciji terasiranih krajobraza na Kanarima (glavnina skupa), Madeiri, Azorima i Zelenortskim otocima.

O terasiranom krajobrazu otoka Cresa, svojevrsnoj suradnji maslina i ovaca, govorili su dr. Goran Andlar sa Studija krajobrazne arhitekture Agronomskog fakulteta u Zagrebu i Tanja Kremenić iz Cresa, koja je trenutno na doktorskom studiju u Padovi, piše portal Otoci.net.

– Model maslina-ovca je publici bila vrlo zanimljiva komponenta prezentacije, a mi ga uzimamo zdravo za gotovo, prirodan nam je. Ovca je prirodni fertilizator, prirodni čistač viška vegetacije i uzgaja se ekstenzivno pa ne predstavlja velik dodatan napor za čovjeka. Zašto je uopće bitno očuvati terasirane krajobraze? Ako se ne koriste, postoji opasnost od erozije i gubitka plodnog antropogeno formiranog tla. Također su danas jako važni zato što predstavljaju alternativu mehaniziranoj visokointenzivnoj poljoprivredi i primjer je implementacije pomodnih koncepata razvoja kao što su ‘održivi razvoj’ ili ‘cirkularna ekonomija’ u stvarnosti, na terenu – javlja Tanja Kremenić.

Na kongresu 2016. godine, održanom u Padovi, Cres je s ovom temom bio predstavljen plakatom, a tada je za sudionike upriličen i jednodnevni izlet na otok.

Otok Susak predstavljen je na Kanarima plakatom koji slikom i riječju opisuje nekad vrlo razvijeno vinogradarstvo na pješčanom otoku.

Bojan Purić, Otoci.net