Butković obećao bolji TV signal za Krk i Rijeku

Foto: Boris Kačan

KRK – Ministar mora, prometa i infrastrukture, Oleg Butković u društvu člana Uprave i direktora tvrtke, Mate Botice u rad je pustio novi infrastrukturni objekt OiV-a na otoku Krku. Ovaj objekt je nastavak ulaganja u zamjenu dotrajale infrastrukture i izgradnje novih objekata tvrtke Odašiljači i veze d.o.o. a sve u cilju osiguranja nesmetanog zemaljskog odašiljanja sadržaja televizijskih i radijskih programa na području cijele Hrvatske.

Ukupna vrijednost radova je gotovo milijun i pol kuna, a puštanjem u rad ovog objekta značajno će se popraviti prijem televizijskih signala na istarskom, krčkom, riječkom te crikveničko-vinodolskom području. Gledatelji će bolji prijem TV signala posebno osjetiti u vrijeme ljetnih mjeseci  kada je uslijed povećane potrošnje energije u prošlosti dolazilo do čestih padova napona i time uzrokovanih problema na odašiljačkoj i drugoj opremi. Dodatno, stvoreni su i infrastrukturni preduvjeti za implementiranje 5G mreže mobilnih operatera.

Photo: Facebook

Projektiranje je plod uspješne suradnje OIV-a i Radionice Statike, dok je izvođenje radova obavila tvrtka Tehno-Elektro iz Đakova uz stručni nadzor inženjera Odašiljača i veza. Izvođenje radova izgradnje antenskog stupa na gradilištu odvijalo se početka siječnja do sredine veljače 2019. godine, a tehnički pregled obavljen je 13. ožujka ove godine.

– Čestitam tvrtki „Odašiljači i veze“ na ovom investicijskom ciklusu. Naime, otvaranjem i stavljanjem u pogon novog odašiljača omogućit ćemo jačanje i bolji televizijski signal na području otoka Krka, gradova Rijeke i Kraljevice, te susjednog crikveničko-vinodolskog područja. Isto tako, najavio bih otvaranje još jednog odašiljača, i to na otoku Ugljanu, kao i projekt obnove sljemenskog odašiljača, tog prepoznatljivog simbola grada Zagreba. Vrijednost obnove tornja na Sljemenu iznosi preko 30 milijuna kuna. Osim toga, raduje me što tvrtka „Odašiljači i veze“ provodi još jedan veliki infrastrukturni projekt, a to je gradnja agregacijske infrastrukture, a za što smo dobili bespovratna sredstva iz Europske unije u iznosu od 100 milijuna Eura. Riječ je o projektu kojim ćemo omogućiti da internet dođe i u one krajeve u kojima ne postoji dostatan komercijalni interes za njegov razvoj –  rekao je Oleg Butković.

Direktor OiV-a Mate Botica istaknuo je značaj puštanja u rad novog objekta, zahvaljujući kojem će se osigurati kvalitetniji prijam TV i radio signala

– Sada će građani kao i svi nacionalni i lokalni nakladnici sasvim sigurno osjetiti bolji prijam televizijskog signala. Zbog početka  turističke sezone potrudili smo se ovaj objekt što prije  pustiti u pogon, što smo danas i učinili. Mi ćemo kao tvrtka koja u osnovnoj djelatnosti ima pružanje usluga odašiljanja radio i TV signala i nadalje pratiti stanje na ovom projektu, posebno sa predstavnicima lokalne samouprave, kako bi i dalje poboljšavali uvjete prijema svih vrsta radio i TV signala – istaknuo je Botica koji je u odgovorima na novinarska pitanja najavio kako se slični projekti mogu očekivati i u narednom periodu, na području cijele Republike Hrvatske.

I.B.