Otoci imaju rješenja za vodoopskrbu, ali trebaju veću podršku države

Foto: Pixabay

ZAGREB – Osnivanjem Tajništva za otoke Europske komisije i osiguravanjem proračuna za njezine projekte energetske tranzicije, Europska je unija konačno priznala posebnost uvjeta otoka i u praktičnom smislu, misao je vodilja okruglog stola  „Vodoopskrba na otocima: Izazovi i rješenja“, koji se održao povodom Svjetskog dana voda u organizaciji eurozastupnika Tonina Picule. 

– Ali to nije dovoljno, pred nama u sljedećem razdoblju predstoji borba da se otoke učini daleko relevantnijim i u raspodjeli sredstava iz Kohezijskog fonda. Naši su otočani pokazali da sami znaju organizirati vodoopskrbu i racionalno upravljati vodom. Za unapređenje i sigurniju opskrbu vodom, ministarstva i državna tijela Republike Hrvatske moraju učiniti daleko više da se učinkovitije iskoriste sredstva za gradnju infrastrukture u vodoopskrbi na otocima, za koju na raspolaganju imamo gotovo milijardu eura europskog novca, izjavio je Tonino Picula.

Kako se navršila godina dana od završetka prve faze Water Saving Challenge projekta, koji je Piculin  ured pokrenuo u suradnji s Kraljevskim institutom za tehnologiju iz Stockholma, u Zagrebu su se okupili vodeći ljudi otočnih jedinica lokalne samouprave koje su sudjelovale u projektu i radionicama, kao i dionike u sustavu, poput predstavnika Ministarstava zaštite okoliša i energetike i Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU.

Photo: Pixabay

Pametna rješenja, predstavljena u WASAC priručniku koji je izdao Piculin ured, pokazala su da je jednostavnim, jeftinim i brzim intervencijama moguće ostvariti ozbiljne uštede u vodovodnom sustavu bez restrikcija za potrošače.

Osam Water Saving Challenge (WASAC) otoka zaključilo je da se primjenom različitih rješenja (podijeljenih u tri kategorije: pametna komunikacija, pametni inženjering, mudro upravljanje) mogu smanjiti potrošnju slatke vode za 10 do čak 55 posto. Količina voda ušteđena na godišnjoj razini na  osam otoka (s ukupno manje od 8000 stanovnika) iznosila bi 200 milijuna litara, pri čemu bi se uštedilo 470.000 kWh energije te 42.000 kg emisije CO2.

Uspjeh koncepta ogleda se i u proširenju mreže WASAC otoka. Krajem prošle godine WASAC mreža je proširena s dodatnih 14 otoka s oko 40.000 stanovnika na Baltiku. Nordijsko vijeće ministara odobrilo je 100.000 eura za razvoj projekta na finskim, švedskim i estonskim otocima, a dodatnu potporu je osigurao i Kraljevski institut za tehnologiju koji je projektu stavio na raspolaganje šest MA studenata.

D.G.