VIDEO: DRAMA NORVEŠKOG KRUZERA Putnici se spašavaju, u posljednji trenutak izbjegnuta katastrofa

HUSTADVIKA – Nastavlja se drama putnika norveškog kruzera “Viking Sky” kojemu su jučer usred nevremena zakazali motori. Na brodu su bile 1373 osobe, od čega 915 putnika. Helikopterima su evakuirani najprije ozlijeđeni, a brod je spašen doslovno u zadnji trenutak, tek stotinjak metara dalje od stjenovite obale usred jakog vjetra i valova do 8 metara!

Norveška javna televizija NRK objavila je da je evakuacija kruzera “Viking Sky” bio spor i opasan proces, budući da su putnici trebali biti podignuti jedan po jedan s broda na pet dostupnih helikoptera koji su se izmjenjivali. Jedan helikopter može prenijeti 20 ljudi, a brodovi zbog velikih valova u tom trenutku nisu mogli pristupiti.

Američki putnik John Curry izjavio je NRK-u da je bio usred ručka dok se veliki kruzer počeo tresti.

– To je bio kaos. Helikopter  je prevozio ljude s broda na obalu i radije ne bih razmišljao o tome. Nije bilo lijepo – rekao je Curry televiziji.

Snimke putnika svjedoče o pomicanju brodskog namještaja, padanju stropova po putnicima, a neki prozori su razbijeni pa je more uslijed ljuljanja i valova uspjelo ući u dijelove broda.

Izbjegnuta katastrofa u posljednji trenutak

Posada je ipak u posljednji trenutak uspjela osposobiti jedan motor i tako spasiti mnoge živote. Prema izvješćima posade, najgora kriza je izbjegnuta onog trenutka kad su uspjeli ponovno pokrenuti jedan od motora samo 100 metara od obale! Pomogao je i dolazak dva snažna remorkera koji su pramac usmjerili u valove i odvukli brod dalje. Naposljetku, brod je usidren dva kilometra od stjenovite obale.

Norveška policija u zapadnom okrugu Moere og Romsdal izdala je priopćenje da je posada, strahujući od nasukavanja uspjela usidriti brod u uvali Hustadvika, između norveških gradova Alesund i Trondheim, kako bi se moglo započeti s evakuacijom Spasilački timovi s helikopterima i specijaliziranim brodovima poslani su na evakuaciju  pod iznimno teškim okolnostima, uključujući udare od 38 do 65 čvorova i valove preko osam metara.

Putnica na kruzeru Alexus Sheppard je na Twitteru objavila nekoliko snimki iz unutrašnjosti broda i komentirala da među putnicima bez obzira na situaciju, nema panike i mirno čekaju evakuaciju.

https://twitter.com/alexus309/status/1109617042817200128

Znali za nevrijeme, zašto su krenuli u oluju?

Ovo područje je poznato po iznimno jakim vjetrovima i iznenadnim olujama, pa se mnogi pitaju zašto su se u kompaniji odlučili na putovanje ovim vodama, unatoč prethodno detaljno najavljenoj prognozi vremena?

https://twitter.com/alexus309/status/1109558738594222081?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1109558738594222081&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.news.com.au%2Ftravel%2Ftravel-updates%2Fincidents%2Fnorway-airlifts-more-than-one-thousand-passengers-off-sos-cruise-ship%2Fnews-story%2F242bc3c387b7d93be1009321693cada5

Većina putnika su bili britanski i američki turisti. Do sad je evakuirano oko 180 osoba, priopćili su spasitelji. Per Fjeld iz Zajedničkog centra za spašavanje u južnoj Norveškoj rekao je da ne postoji opasnost za preostale putnike i da ih zračnim mostom mogu sve evakuirati.

Iza preostalih putnika je besana noć, a spašavanje se tijekom jutra nastavlja. S obzirom na smirivanje vremenskih uvjeta, spašavatelji su procijenili da je brod moguće sigurno otegliti, pa je u ovom trenutku već 15-ak nautičkih milja od obale i tegli se u sigurnu luku, gdje će se iskrcati i preostali putnici.

Photo: Vesselfinder/Screenshot

PROČITAJTE JOŠ: VIDEO Kruzeru otkazao motor usred olujnog mora, traje evakuacija 1300 osoba

D.G.