NP KRKA Znanjem do očuvanja za smanjivanje globalnog konzumerizma

SKRADIN/DRNIŠ – Nacionalni park “Krka” i ovog proljeća u Skradinu i Drnišu organizira niz besplatnih eko radionica u sklopu projekta „Znanjem do očuvanja“. Projekt je zamišljen s ciljem poticanja ekološkog načina razmišljanja temeljenog na recikliranju i prenamjeni starih stvari.

„Znanjem do očuvanja“ ove godine ima i humanitarnu komponentu: lutke izrađene na radionici izrade lutaka od starih krpa bit će darovane mališanima na pedijatrijskom odjelu Opće bolnice Šibenik.

Radionicu izrade okvira za fotografije (29. ožujka – Drniš i 30. ožujka – Skradin; 18h)

vodi Danica Šarić iz Šibenika, koja nas već godinama upoznaje sa svojim tehnikama i načinima upcyclinga, odnosno recikliranja koje ne zahtijeva destrukciju i rasipanje energije i resursa, već u kućnoj radinosti starom predmetu pronalazi novu.

Stari poznanik radionica „Znanjem do očuvanja“ jest i Ekološka udruga „Krka“ Knin. Nakon voštanih svijeća, domaćih krema i labela koje su izrađivali prethodnih godina, došao je red na radionicu izrade domaćih kupki, poput soli za kupanje, pilinga i šumećih kuglica (5. travnja –  Drniš i 6. travnja – Skradin; 18h).

Leopoldina Herceg i Martina Brlenić prošle su godine polaznike upoznale s tehnikom lončarskog kola, a sada će nas učiti kako se izrađuju lutke od starih materijala (5. travnja –  Drniš i 6. travnja –  Skradin, 18h), i to po principima valdorfske pedagogije.

Posljednja radionica na rasporedu jest „Papirna filigrafija“ (12. travnja –  Drniš i 13. travnja – Skradin; 18h) koja će polaznike upoznati s tehnikom kvilinga (engl. quilling), posebnog načina rolanja papirnatih trakica različite širine i boja. Kviling je nastao u španjolskim i talijanskim samostanima, u kojima su naslovnice knjiga ukrašavane materijalom jeftinijim od zlata. Radionicu vodi Dalia Iris Čvorak, a osnove tehnike pokazat će u duhu recikliranja – koristeći se starim papirom.

Požurite i osigurajte svoje mjesto na vrijeme prijavom na adresu silvija.caleta@npk.hr.

Sponzorirani članak