Savudrijskom ribaru slovenski sud u Kopru izrekao zatvorsku kaznu

Photo: Facebok/Udruga Mare Croaticum

SAVUDRIJA – Nakon niza kazni i žalbi savudrijskom ribaru Rinu Ossichu sa slovenskog suda stigla je i prva kazna. Hrvatski ribar nepravomoćno je osuđen u Kopru u Sloveniji na četiri mjeseca zatvora, uz godinu dana uvjetno, objavio je Dnevnik.hr.

Nepravomoćnu kaznu dobio je savudrijski ribar koji je čitavo vrijeme od donošenja arbitražne odluke, a uz protekciju hrvatske policije, a u konačnici i cijele države, ribario na spornom području. Unatoč svemu, ribar je i danas dan proveo na moru i ne odustaje od ribarenja u tom dijelu. Država i na ovu je kaznu najavila žalbu.

Kako je objavio Dnevnik.hr, prošlog 26. srpnja Ossich je ribario kao i obično kada je svojom brodicom zakačio mrežu slovenskog ribara i povukao je za sobom. To se dogodilo dok je dizao svoje mreže i širilicom od koče zakačio konop od signala. Pokušao je izbjeći veću štetu ali nije uspio.

Sada je dobio rješenje za taj svoj manevar, na koje se može žaliti.

Podsjetimo, savudrijski su ribari od početka primjene arbitražne odluke sa slovenske strane stalno u pratnji hrvatske policije, a na njih pri svakom ribolovu dođe i slovenska policija koja ih upozorava i zapisuje njihove podatke, nakon čega im šalje kazne. Imaju zaštitu države, sve kazne preuzima umaška policija i na svaku od njih dodijeljeni odvjetnik piše žalbe, piše Istra Terra Magica.

Dosad su savudrijski ribari dobili na stotine takvih kazni.