Otvoren on-line Upitnik za ribolovce, uključite se u istraživanje

Photo: Alan Bishop/Unsplash

Od danas je otvoren on-line Upitnik za rekreacijske i sportske ribolovce na moru, kojim prikupljamo podatke o ribolovnom naporu u svrhu zaštite ribljeg fonda u Jadranu.

Naime, Uprava ribarstva Ministarstva poljoprivrede u suradnji s Institutom za oceanografiju i ribarstvo u Splitu provodi studiju o rekreacijskom/sportskom ribolovu na moru u Republici Hrvatskoj. Obzirom da dosada nije bilo sustavnog praćenja ulova u rekreacijskom i sportskom ribolovu (osim za neke migratorne pelagične vrste) kako bismo dobili što kvalitetnije podatke, studija se odnosi  i na sportaše i rekreativce koji su u najbližem kontaktu s ribom.

U tu svrhu, pripremili smo anketni upitnik koji je dio pilot studije o rekreacijskom ribolovu koja se provodi prema ciljevima Višegodišnjeg programa Europske unije za prikupljanje podataka i korištenje njima u sektorima ribarstva i akvakulture za razdoblje 2017. – 2019. godine, a u cilju praćenja i zaštite ribljeg fonda u Jadranu. U ovoj se studiji fokusiramo na vrste propisane Programom – jegulje, hrskavičnjače i visoko migratone pelagične vrste.

Upitnik je namijenjen osobama koje su obavljale rekreacijski ili sportski ribolov na moru barem jednom u 2018. godini, a istraživanje se radi velikog broja sudionika (oko 80.000 prodanih dozvola u 2018. godini) provodi anonimno putem online ankete. Obzirom na jednostavnost i pristupačnost forme, kao platforma za istraživanje odabran je Google obrazac. Vrijeme potrebno za ispunjavanje upitnika je 5 do 10 minuta, a opažanja rekreativaca i sportaša s terena pomoći će nam da dobijemo što jasniju sliku o ribolovnom naporu te ulovu u rekreacijskom i sportskom ribolovu u odnosu na gospodarski ribolov. Prikupljanje podataka započelo je danas, 26. ožujka te će trajati do sredine travnja, priopćilo je Ministarstvo poljoprivrede.

I.B.