DUBROVNIK Časne sestre bi gradile apartmane i ukinule misu? Dubrovčani ne daju

Photo: Boris Kačan

DUBROVNIK – Planirani objekt biti će nešto površinom veći, otprilike jednako viskok, s liftom i novom kapelicom.

Nakon oglasa iz Dubrovnika u kojem se kauč nudi za mjesečni najam od dvije tisuće kuna, ne zvuči posve čudno da i časne sestre kreću u gradnju turističkih apartmana. Upravo je to pobudilo strah dijela stanara Ulice kardinala Stepinca. Naime, kada su vidjeli idejno rješenje rekonstrukcije kuće u vlasništvu Družbe Kćeri Milosrđa pobojali su se kako će na mjestu molitve niknuti apart-hotel, piše RTL.

Na mjestu bivšeg franjevačkog samostana planira se graditi moderno zdanje. Susjedstvom, a potom i medijima, proširila se priča kako časne grade apartmane za turiste, a mise se ukidaju.

– Susjedi pričaju neka rade, poneki i da nije u redu da se radi, ali ja sam osobno vezana za tu Crkvu. No, ako časne imaju sve dokumente za raditi to, nemam ništa protiv – kazala je Spasenija Prkačin.

Zbog straha od kamere, Božje kazne ili nekog trećeg razloga, dio susjeda koji se protivi ovakvoj gradnji nije htio ništa komentirati. Ipak, časne ih smiruju i kažu da imturistički biznis ne pada na pamet.

Planirani objekt biti će nešto površinom veći, otprilike jednako viskok, s liftom i novom kapelicom, no po propisanim gabaritima.

– Prostorno planska dokumentacija, GUP grada Dubrovnika dozvoljava još jednu etažu od koje su časne odustale u samom startu – komentirao je arhitekt Vedran Oberan.

Moderan izgled, tvrdi projektant, nije bio zahtjev časnih sestara.

“To je ostavljeno nama arhitektima na odabir.”

Riječ je tek o idejnom rješenju i do građevinske dozvole još je dalek put. Pobunjeni susjedi se nadaju, Sv. Josip bit će i dalje mjesto molitve i prikupljanja milodara, bez ubiranja turističke boravišne pristojbe, piše RTL.

Podsjetimo, nakon što je na sjednici u Dubrovniku 1. veljače ove godine Vlada RH donijela odluku o darovanju 18 milijuna kuna vrijednog zemljišta Dubrovačkoj biskupiji za izgradnju crkve i pastoralnog centra s pratećim sadržajima, ministar državne imovine Goran Marić potpisao je sredinom mjeseca u Dubrovniku s dubrovačkim biskupom Matom Uzinićem ugovor o darovanju. Riječ je o tri čestice površine 6221,80 metara četvornih na području gradskog naselja Solitudo na poluotoku Lapad u vrijednosti 17 milijuna i 870 tisuća kuna, piše tportal.

I.B.