EU Parlament za zabranu jednokratne plastike od 2021. godine

Prema podacima Europske komisije, više od 80 % morskog otpada je plastika. Proizvodi obuhvaćeni ovim novim zakonom čine 70 % svih predmeta u morskom otpadu. Zbog svoje spore razgradnje plastika se nakuplja u morima, oceanima i na plažama EU-a i diljem svijeta. Plastični ostaci nalaze se u morskim životinjskim vrstama – poput morskih kornjača, tuljana, kitova i ptica, ali i u ribama i školjkama, a time i u prehrambenom lancu ljudi.

U srijedu je Europski parlament odobrio novi zakon kojim se zabranjuju plastični predmeti za jednokratnu upotrebu kao što su tanjuri, pribor za jelo ili slamke za piće.

560 zastupnika je glasovalo za dogovor postignut s ministrima EU-a, 35 ih je bilo protiv i 28 suzdržanih.

• Plastični predmeti za jednokratnu uporabu poput pribora za jelo, štapića za uši ili slamki od 2021. više neće biti dopušteni

• do 2029. godine 90 % potrošenih plastičnih boca mora se ponovno prikupiti

• stroža primjena načela „onečišćivač plaća”

Photo: Pixabay

 

Sljedeći će proizvodi od 2021. u EU-u biti zabranjeni:

· pribor za jelo za jednokratnu uporabu (vilice, noževi, žlice i štapići za jelo)

· plastični tanjuri za jednokratnu upotrebu

· plastične slamke

· štapići za uši izrađeni iz plastike

· plastični štapići za pridržavanje balona

· oksorazgradiva plastika i spremnici za hranu te čaše od ekspandiranog polistirena

Photo: Branko Vilas/Greenpeace

Novi cilj za recikliranje i veća odgovornost proizvođača

Države članice će do 2029. godine morati omogućiti ponovno prikupljanje 90 % upotrijebljenih plastičnih boca, a do 2025. najmanje 25 % materijala iz kojeg su te boce izrađene morat će biti prikladno za recikliranje. Do 2030. udio materijala koji se može reciklirati morat će biti barem 30 %.

Ovim se dogovorom ujedno daje prednost primjeni načela „onečišćivač plaća”. To se osobito odnosi na proizvođače duhana, koji će morati preuzeti veću odgovornost. Novi će se režim primjenjivati i na ribolovni pribor kako bi se osiguralo da proizvođači, a ne ribari, snose troškove prikupljanja mreža izgubljenih na moru.

Ovim zakonodavstvom predviđa se i obvezno postavljanje oznaka o negativnom utjecaju koji na okoliš ima bacanje cigareta s plastičnim filterima, te plastičnih čaša i vlažnih maramica.

I.B.