Novi iskorak Hrvatskih dana male brodogradnje i turističkih atrakcija

KAŠTEL GOMILICA – U Marini Kaštela predstavljen je program 11. po redu Hrvatskih dana male brodogradnje i Sajma turističkih atrakcija.

Za posjetitelje će obje manifestacije uz BESPLATAN ULAZ biti otvorene od četvrtka 04.04.2019. od 13 sati, ( radno vrijeme od 10 do 19 sati, te u nedjelju do 17 sati ). Organizacijski odbor koji čine Branimir Matijaca, Damir Skelin i Tomi Božiković, te domaćini: gradonačelnik grada Kaštela Denis Ivanović i vlasnik Marine Kaštela kapetan Joško Berket, uz predstavnike glavnih pokrovitelja, a to su Aljoša Bašić, direktor marketinga TOMMY d.o.o i Silvija Bareša direktorica korporativnih komunikacija  OTP banke,  prenijeli su predstavnicima medija najzanimljivije novosti  i svoje impresije suradnje na  ovogodišnjem izdanju ovih manifestacija.

– Raduje nas što smo od vlasnika Marine KAŠTELA kapetana Joška Berketa kao domaćina i gradonačelnika Kaštela Denisa Ivanovića dobili puno razumijevanje i potporu, u nastojanju da s ovim manifestacijama, na ovoj prekrasnoj lokaciji uđemo u drugo desetljeće postojanja s novom energijom. Javnost nas od samih početaka uspoređuje s nautičkim sajmovima iako smo mi sasvim drugačije koncipiran događaj. Počevši od besplatnog ulaza za posjetitelje, do načina prezentacije plovila, opreme i turističke ponude, sve je usmjereno ka tome da se razvijamo kao manifestacija doživljaja i privlačno mjesto posjeta za cijelu obitelj. Ova nova lokacija održavanja tom će cilju svakako doprinijeti – rekao je na samom početku predsjednik Udruge DHMB Damir Skelin, te dodao  kako  će brojne kaštelanske humanitarne i druge udruge predstaviti svoj rad za trajanja ovih manifestacija, a DVD Kaštel Gomilica će svoj doprinos dati i na samom otvaranju pokaznom vježbom na moru GOMILICA 2019.    

Gradonačelnik Kaštela Denis Ivanović, je istakao kako je dolazak dvije ovakve manifestacije u grad Kaštela, još jedna potvrda kako se Kaštela kao destinacija sve više prepoznaju i razvijaju, kako u nautičkom, tako i u turističkom smislu.

–  Stalan rast broja  turista i povećana pažnja javnosti za razna atraktivna događanja u Kaštelima veseli sve moje sugrađane i daje im poticaj da razvijaju svoje poslove, kako bi osobno doprinosili ovom trendu, na vlastitu dobrobit, te dobrobit cijelih Kaštela.

U svom obraćanju kapetan Joško Berket, svojevrsna zvijezda ove “pressice” bez čijeg razumijevanja i široko raširenih ruku gostoprimstva, organizacija Hrvatskih dana male brodogradnje i Sajma turističkih atrakcija u ovako  primjerenom ambijentu ne bi bila moguća je istakao:

– Izražavam iskrenu dobrodošlicu Hrvatskim danima male brodogradnje i Sajmu turističkih atrakcija. Odluku o domaćinstvu ovim manifestacijama mi nije bilo teško donijeti jer u njima vidim priliku za novi iskorak Grada Kaštela i Marine Kaštela. Svaki prvi put je povezan sa mnoštvom izazova, kojima smo uspješno odoljeli. Vjerujem kako će svako slijedeće izdanje ovih sajmova na ovom našem prostoru, biti sve bolje, uspješnije i ponudom raskošnije.

Prema riječima koordinatora ovog projekta i jednog od osnivača Branimira Matijace, odličan odaziv hrvatskih brodograditelja ni ove godine nije izostao, a još više raduje što su i strani brodograditelji, kojima je po prvi put omogućeno izlaganje, objeručke tu mogućnost prihvatili. Tako će posjetitelji koji pohode ovaj događaj po prvi put na njemu moći vidjeti brandove kao što su Marinello boats, Galeon Yachts, Beneteau Seascape, Vali i Salmeri plovila i druge te naglasio kako će po završetku pressice prisutni moći pogledati i najveći hrvatski komercijalni gumenjak GREAT WHITE. U nastavku je izrazio zahvalnost  managementu marine i hotela Le Meridien  te TZ i Općini Podstrana koji su godinama bili uz ove manifestacije, a još više što su imali razumijevanja za potrebe pronalaska nove lokacije kako bi moglo doći do daljnjeg razvoja ovog projekta.  Na kraju je dodao:

– Hrvatski dani male brodogradnje su i nadalje  centralno mjesto za predstavljanje novih plovila izašlih iz domaćih škverova, te nautičke opreme, ali je činjenica kako je era električnih prometala u vodi i na suhom stigla, a to će biti vidljivo po širokoj ponudi svega što je pokretano električnom energijom! Na kraju se zahvalio Županiji Splitsko-dalmatinskoj i Turističkoj zajednici županije na višegodišnjoj podršci u organizaciji ovog događaja, koji se posljednjih godina organizira pod Pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske. 

PROČITAJTE JOŠ: NAJAVA Hrvatski dani male brodogradnje i Sajam turističkih atrakcija

Photo: HDMB

 Aljoša Bašić u ime glavnog pokrovitelja trgovačkog lanca TOMMY istakao je kako TOMMY na isti način vodi brigu o kvalitetnim projektima, kao i o svojim kupcima, posebno ako su usmjereni prema dobrobiti građana RH i lokalne zajednice.

– Hrvatska mala brodogradnja jedan je od pozitivnih primjera hrvatskog gospodarstva uopće, a vezuje i oživljava našu bogatu tradiciju brodogradnje, razvija je za buduće naraštaje, što posebno cijenimo i vrednujemo. Očuvanje naše tradicije i baštine, u čemu svakako prepoznajemo brodogradnju, jedan je od naših zadataka, jedan od načina kako mi vidimo društveno odgovorno poslovanje. Ove godine sajam je na novoj lokaciji, a to je novosagrađeni istočni dio prekrasne Marine Kaštela. Upravo ova činjenica, budući je iz Kaštela Tommy ponikao i započeo svoj rast, dodatno nas je vezalo uz ovu manifestaciju.

 Silvija Bareša se obratila predstavnicima medija u ime OTP banke kao pokrovitelja i odmah istakla višegodišnju dobru suradnju s organizatorima, a na dobrobit razvoja kako male brodogradnje kao gospodarske grane, tako i širenja turističke ponude.

– Prisutni smo kao pokrovitelj ovog projekta već dugi niz godina i tako i danas s novim imenom, možemo pokazati da kao banka nastavljamo sa svim dobrim praksama. Potpunom integracijom nekadašnje Splitske I OTP banke nastala je 4.banka na Hrvatskom tržištu, sa sjedištem u Splitu i dominantnim položajem na cijeloj obali. Iako smo dobili na nacionalnoj važnosti i zasigurno nam je poslovni cilj daljnji rast u cijeloj Hrvatskoj, uvijek je bitno ostati blizu svojim korijenima, a to mislim da najljepše pokazujemo svojim prisustvom i na Hrvatskim danima male brodogradnje i Sajmu turističkih atrakcija. Ponosni smo što smo dio jedne ovako lijepe, morske priče.

– Prvih godina smo se bavili spašavanjem hrvatske male brodogradnje, a danas svi zajedno, a u to uključujem i vas predstavnike medija, kroz ponudu turističkih atrakcija doprinosimo podizanju kvalitete ponude u turizmu, ne zaboravljajući da su plovila koja nastaju u hrvatskim škverovima važan dio te ponude – rekao je dopredsjednik DHMB Tomi Božiković. 

– Prošle smo godine jasno isticali kako smo dosegli smo svoj maksimum koji je limitiran ukupno dostupnim prostorom. Sajam turističkih atrakcija koji stalno raste glavni je “krivac” za to, a otvaranje prostora za izlaganje stranim plovilima promjene je učinila nužnim. Ipak odlučili smo postaviti granicu i ne prihvaćati izlaganje velikih luksuznih jahti, već samo jedrilica, motornjaka i gumenjaka, koji su predmet interesa, stvarnih mogućnosti i potreba hrvatskog čovjeka, koji svoj život i svakodnevne potrebe vezuje uz naše more i otoke.  Stoga je i logičan ovogodišnji slogan “PO MJERI ČOVIKA”.

– Iako Hrvatska u segmentu turističkih atrakcija još uvijek ne nudi puno, sigurni smo kako će u ovogodišnjoj ponudi svatko pronaći sve potrebno za kayaking, trekking, SUP padlling, biciklizam, kite-surfing i ostale aktivnosti na moru i u prirodi, do opreme za adrenalinske i vodene sportove, te plažne sadržaje.

Promo članak