Lopov prodao, pa otkupio i vratio laptop vlasniku pomorcu

ZADAR – Policija je uhvatila, a sud ovih dana osudio na uvjetne kazne muškarce sa zadarskog područja koji su prije osam godina ukrali laptop i druge vrijednosti pomorcu koji je spavao na brodu u gradskoj luci. Slučaj je dospio u medije kad je vlasnik laptopa ponudio lopovu 1.000 eura za njegov povratakak, budući da su mu u njemu bili važni poslovni kontakti i informacije.

Laptop mu je vraćen, i to zahvaljujući lopovu koji ga je odlučio otkupiti od osobe kojoj ga je prodao, ali ga je policijska istraga dovela do optužnice. Obojica su osuđeni na 10 mjeseci zatvora, s tim da je prvookrivljeniku izrečena uvjetna osuda, a drugookrivljenik je prošao s mjerom upozorenja, piše 057 info.

Sada 44-godišnjak i 38-godišnjak su na Liburnskoj obali 22. lipnja 2011. ušli u brod Elizabeta, koji se nalazio na vezu, nakon čega su zajedno kroz nezaključana vrata ušli u salon broda odakle su otuđili laptop marke Toshiba, dva mobitela Nokia, te muški novčanik u kojem su se nalazili vozačka dozvola, plovidbena dozvola i zdravstvena iskaznica te 200 kuna. Oštećeni vlasnik laptopa opisao je kako je bio u brodu, imao čepiće u ušima i masku za oči kako bi mogao zaspati pa počinitelje krađe nije vidio.

Dvojac je nakon nekoliko pića u Varoši krenuo prema casinu, ali su na mostu odlučili obići putničke brodove na kojima su mislili da ima novca. Preko dva broda su prešli i tako došli do trećeg koji je bio otvoren i ušli su u njega. Na jednoj od klupa u salonu spavao je čovjek, a kraj njega su bili laptop i mobiteli. Uzeli su i novčanik, kojeg su bacili u more kada su uzeli novac. U fast foodu jednog trgovačkog centra koji je tada bio otvoren laptop su uspjeli prodati jednom posjetitelju, studentu za 500 kuna. Mobitel je jedan od njih prodao u casinu za 60 kuna.

Slučaj krađe s laptopom vlasnik je oglasio u medijima pa je lopov stupio u kontakt s osobom kojoj ga je prodao i vratio ga pomorcu, doduše oštećenog, s ogrebotinama na ekranu. Ipak, nije se uspio izvući i još jednom zaraditi na ukradenom laptopu, jer ga je u tome omela policijska istraga.

057 info