U HRM-u završena obuka pripadnika Libijske ratne mornarice i obalne straže

Foto: HRM / Ilustracija

SPLIT – Svečanom dodjelom diploma u Zapovjedništvu Hrvatske ratne mornarice  upriličen je završetak Temeljnog tečaja ronjenja (Basic Ship’s Divers Course) pripadnika Libijske ratne mornarice i obalne straže, u okviru operacije Europske unije EUNAVFOR MED “SOPHIA”.

Riječ je o tečaju u trajanju od pet tjedana koji se sastoji od teorijskog i praktičnog dijela obuke na moru, čiji je cilj obuka polaznike za ronjenje na dubinama do 30 metara te njihovo osposobljavanje za obnašanje dužnosti brodskog ronioca.

Tečaj provode instruktori HRM-a kojima je ovo drugi tečaj kojeg provode u sklopu EU operacije EUNAVFOR MED “SOPHIA”. Prvi ovakav tečaj za pripadnike Libijske ratne mornarice i obalne straže u Središtu za obuku Hrvatske ratne mornarice uspješno je proveden u studenom i prosincu 2018. godine.

Uoči dodjele diploma, libijsko izaslanstvo predvođeno zapovjednikom Obalne straže komodorom Abdalhom Toumia te izaslanstvo Operacije EU NAVFOR MED predvođeno zamjenikom zapovjednika Operacije komodorom Olivierom Bodhuinom primio je načelnik Stožera, ujedno i zamjenik zapovjednika HRM-a komodor Damir Dojkić sa suradnicima.

Tijekom službenog posjeta razgovaralo se o uspješno provedenoj obuci te mogućnostima nastavka iste u narednom razdoblju, obzirom na izraženo zadovoljstvo organizacijom i provedbom tečaja.

Ovo je nastavak aktivnosti i potpore Republike Hrvatske u okviru operacije Europske unije EUNAVFOR MED “SOPHIA”, koja za cilj ima borbu protiv trgovine i krijumčarenja ljudi morskim putem te presijecanje krijumčarskih ruta u južnom Mediteranu, a u kojoj HRM sudjeluje od 2017. godine, izvjestilo je Ministarstvo obrane.

D.G.