SPLIT – Jadranska vojna i zrakoplovna izložba i konferencija – ASDA 2019

Photo: MORH/T. Brandt

SPLIT – Povodom održavanja jubilarne pete po redu “Jadranske vojne i zrakoplovne izložbe i konferencije – ASDA 2019”, u Splitu je u utorak, 2. travnja 2019. godine održana konferencija za medije, na kojoj su najavljene ovogodišnje aktivnosti i program.

Konferenciji za medije nazočili su direktor tvrtke TNT Productions Justin Web, posebni savjetnik ministra obrane Ivica Ušljebrka, pomoćnik ministra obrane za materijalne resurse Roman Mikulić, zamjenik zapovjednika Hrvatske ratne mornarice komodor Damir Dojkić, župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban i zamjenica gradonačelnika Grada Splita Jelena Hrgović Tomaš.

Direktor tvrtke TNT Productions Justin Web ovom je prigodom najavio kako će ovogodišnja peta po redu ASDA, biti najveća takva izložba od svih dosad održanih. U tom kontekstu rekao je kako će svoje proizvode i usluge izložiti ukupno 185 izlagača naoružanja i vojne opreme iz 26 zemalja, te istaknuo da je svoj dolazak najavilo ukupno 33 nacionalnih izaslanstava iz cijelog svijeta.

Pomoćnik ministra Roman Mikulić prezentirao je planirane aktivnosti tijekom sva tri dana održavanja izložbe i konferencije ASDA 2019, od 10. do 12. travnja 2019. godine, istaknuvši kako je ASDA izrasla u najveću izložbu vojne opreme i naoružanja na ovim prostorima. Istaknuo je kako ova manifestacija omogućuje susrete hrvatskih proizvođača  naoružanja i vojne opreme s dužnosnicima vodećih međunarodnih proizvođača naoružanja i vojne opreme i s potencijalnim kupcima iz cijelog svijeta, te susretanje  širokog kruga predstavnika obrambenih i sigurnosnih institucija, ali i razmjenu ideja i dogovaranje modaliteta moguće buduće suradnje. U tom kontekstu najavio je kao jednu od novosti ovogodišnje ASDA-e, održavanje međunarodne panel rasprave pod nazivom “Hrvatska obrambena industrija i nove tehnologije”. Panel rasprava održat će se u okviru programa ASDA-e, drugog dana, u četvrtak, 11. travnja, a sudjelovat će predstavnici MORH-a, TNT Productions, Hrvatske gospodarske komore, DOK-ING,  HS PRODUKT, Lockheed Marin Corporation, Saab Group, SIBAT, Šestan-Busch Company.

Zamjenik zapovjednika Hrvatske ratne mornarice komodor Damir Dojkić rekao je kako je Hrvatska vojska za građane i posjetitelje grada Splita, tijekom sva tri dana trajanja ASDA-e, organizirala izložbu naoružanja i vojne opreme koja se koristi u Hrvatskoj vojsci. Taktičko-tehnički zbor naoružanja i opreme HV-a izložen će biti na prostoru vojarne “Admiral flote Sveto Letica – Barba” (Lora) u Splitu (kraj kružnog toka). Zainteresirani posjetitelji između ostalog moći će razgledati helikopter Hrvatskog ratnog zrakoplovstva Kiowa Warrior, Tenk M-84, Panzer haubicu, borbena oklopna vozila Patria i MRAP, bespilotne letjelice, autonomno podvodno vozilo Remus 100, mobilni obalni lanser, opremu protuminskih ronitelja, pješačko naoružanje, dio ekspedicijskog kampa i dr.

Isto tako, komodor Dojkić je najavio kako će se i ove godine na dan otvorenja izložbe ASDA 2019 već tradicionalno održati i prikaz združenih vojno-sigurnosnih sposobnosti kojima će se prezentirati dostignute sposobnosti združenog djelovanja zračnih, specijalnih i pomorskih snaga.

Photo: Screenshot/Youtube/Darko Belančić/MORH

– Ovom vježbom prikazat će se i međuresorna koordinacija u nadzoru i zaštiti interesa RH na moru odnosno spremnost za pružanje učinkovitog odgovora na sigurnosne ugroze uz implementaciju NATO procedura – rekao je Dojkić te istaknuvši kako će u atraktivnom prikazu sudjelovati brodovi Hrvatske ratne mornarice, zrakoplovi Hrvatskog ratnog zrakoplovstva,  te specijalne snage. U sklopu demonstracije letačkih sposobnosti planiran je prelet akrobatske grupe HRZ-a „Krila Oluje“, te prelet aviona SAAB Gripen (HUN) i helikoptera  SEAHAWK (SAD). Komodor Dojkić posebno je kao novost istaknuo sudjelovanje novog obalnog ophodnog broda Obalne straže RH “Omiš” te sudjelovanje Satnije mornaričko desantnog pješaštva koja će svoje sposobnosti pokazati izvođenjem pomorsko zračnog desanta.

Župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban rekao je kako ovo izrazito značajna izložba koja ima veliki utjecaj na ukupno gospodarstvo Splitsko-dalmatinske županije.

– Sigurnost i turizam su dvije izuzetno kompatibilne gospodarske grane – rekao je Boban. Također, kao drugi vrlo važan segment istaknuo je povezanost vojske i naroda, te istaknuo kako je ova izložba ujedno i prilika da se građani upoznaju sa proizvodima iz obrambenog sektora i na taj način vide što sve ima tržištu, s čim raspolaže jedna vojska i što je garancija njihove sigurnosti.

Zamjenica gradonačelnika Grada Splita Jelena Hrgović Tomaš izrazila je zadovoljstvo što se ovako velika i važna izložba održava baš u Splitu. Uz to što će veliki broj sudionika izložbe iz inozemstva posjetiti Split čime se doprinosi gospodarskom razvoju grada, zamjenica gradonačelnika posebno je istaknula važnost povezanosti građana i vojske, koja je jamac sigurnosti u mirnim vremenima, izvijestili su iz Ministarstva obrane.

Photo: MORH/T. Brandt

ASDA

Međunarodna izložba proizvođača naoružanja i vojne opreme Jadranska vojna i zrakoplovna izložba i konferencija (Adriatic Sea Defense & Aerospace Exhibition and Conference – ASDA) održat će se po peti put u Splitu, u Spaladium areni od 10. do 12. travnja 2019. godine, pod pokroviteljstvom Vlade RH i uz potporu Ministarstva obrane Republike Hrvatske. Organizator izložbe i ove godine je američka tvrtka TNT Production Inc., specijalizirana za organizaciju sajamskih priredbi takvog tipa. Riječ je o najvećoj izložbi vojne opreme i naoružanja na ovim prostorima, koja je postala tradicionalna manifestacija i uvrstila se u kalendar međunarodnih vojnih izložbi u svijetu.

Na ovogodišnjoj ASDA očekuje se 185 renomiranih izlagača naoružanja, vojne opreme, kao i drugih usluga povezanih s obrambeno-sigurnosnim sektorom:

  •  od toga 110 stranih izlagača (Lockheed Martin Corporation, BELL, SAAB AB, Thales, Rafael, Elbit…)
  •  i 75 domaća izlagača (Agencija Alan d.o.o., HS Produkt d.o.o., Đuro Đaković d.d., Kroko d.o.o., Šestan Busch d.o.o., Brodosplit d.d., INsig2 d.o.o., Dok-Ing d.o.o., Pomorski Centar Za Elektroniku d.o.o….)

Najavljeni su dolasci 33 nacionalnih izaslanstava i njihovih predstavnika obrambeno-sigurnosnih institucija. Očekuju su i dolasci ministra obrane iz Filipina, Gruzije, Kosova, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Sjeverne Makedonije te načelnika Glavnih stožera iz Mađarske, Ukrajine i Kosova.

Photo: MORH

IZLOŽBA NAORUŽANJA I VOJNE OPREME HV

Na ASDA 2019 po prvi put će biti izložen taktičko-tehnički zbor naoružanja, borbene i neborbene tehnike te opreme postrojbi Hrvatske vojske, koji će biti otvoren za građane tijekom sva tri dana trajanja izložbe u vojarni Admiral Sveto Letica Barba u Splitu:

  • 10. travnja (od 12:00 -19:00 sati)
  • 11. travnja (od 10:00-19:00 sati)
  • 12. travnja (od 10:00-19,00 sati).

INFORMACIJE ZA ZAINTERESIRANE POSJETITELJE

Zainteresirani posjetitelji, svi koji žele posjetiti sajam vojne industrije ASDA moraju se, sukladno odluci organizatora, registrirati najkasnije do nedjelje, 7. travnja 2019., preko službene internet stranice.

Registracija je besplatna, te omogućuje ulaz na sajam, uz predočenje identifikacijskog dokumenta. Posjedovanje pozivnice ili on-line registracija ne jamči ulazak na sajam bez identifikacijskog dokumenta.

Posjetitelji koji ne izvrše registraciju preko službene internet stranice, moći će ući na sajam samo ukoliko kupe ulaznicu po cijeni od 100 kuna.

Obavezna odjeća za posjetitelje je poslovno odijelo.

Iz MORH-a napominju da izložba nije otvorena za djecu mlađu od 16 godina.

I.B.