Završena sanacija oštećenja trajektnog pristaništa u Veloj Luci

Obnovljeno pristanište u Veloj Luci / Photo: DNŽ

VELA LUKA – Zamjenik župana Joško Cebalo obišao je, zajedno s ravnateljem Županijske lučke uprave Vela Luka Borisom Žuvelom, netom završene radove na sanaciji oštećenja trajektnog pristaništa u Veloj Luci koja su nastala zbog dotrajalosti  i utjecaja vremena te povećanog prometa putnika i vozila.

Radovi su obavljeni tijekom ožujka i sastojali su se od asfaltiranja kompletne površine i remonta ukrcajno-iskrcajne rampe, a iznos radova je 760.543,83 kuna. Veći dio iznosa, 700 tisuća kuna, osiguralo je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, dok je ostatak Županijska lučka uprava financirala iz vlastitih prihoda.

Obnovljeno pristanište u Veloj Luci / Photo: DNŽ

Također, a temeljem Javnog poziva za dostavu projektnih prijedloga za sufinanciranje izgradnje, sanacije i rekonstrukcije objekata podgradnje u lukama otvorenim za javni promet od županijskog i lokalnog značaja te modernizaciju, obnovu i izgradnju ribarske infrastrukture u 2019. godini, resorno Ministarstvo je dodijelilo Županijskoj lučkoj upravi Vela Luka 1,8 milijun kuna. Ovim će se sredstvima sufinancirati projekt “Sanacija dijela obale Kale – Plivališće u Veloj Luci”, čija je ukupna vrijednost 2.094.790,00 kuna.

Pristanište u Veloj Luci prije sanacije / Photo: DNŽ

U sklopu sanacije bit će popravljen betonski obalni zid u dužini 55 metara, a bit će uklonjena i dva betonska gata dužine 16,5 metara i širine 2,3 metra, koji su služili za komunalni vez, a na mjestu betonskih pristana postavljaju se dva pontonska gata pojedinačne duljine 30 metara. Novi pontonski gatovi će imati istu ulogu kao i dosadašnji, ali naravno uz mogućnost prihvata većeg broja brodova, izvijestili su iz Dubrovačko-neretvanske županije.

Županijska lučka uprava Vela Luka s ovakvim projektima nastavlja i dalje, pa su tako u pripremi i projekt novog trajektno-putničkog terminala i ribarske luke.

I.B.