Turistička nagrada “Zlatna Penkala” u Zadru otišla u SAD, Rusiju i Italiju

ZADAR – Hrvatska turistička zajednica organizirala je svečanu dodjelu nagrada i priznanja vrhunskim i priznatim inozemnim novinarima i blogerima za najbolje medijske objave o Hrvatskoj kao turističkoj destinaciji. 

– Ciljano njegujemo i održavamo tradiciju dodjele ove nagrade jer su inozemni turistički
novinari, blogeri, a danas i influenseri iznimno važan dio mozaika turističkog svijeta. Svaka zapisana riječ, fotografija ili ton doprinose promociji hrvatskog turizma i građenju imidža Hrvatske kao poželjnog turističkog odredišta – istaknuo je direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić nadodavši kako je bogat turistički program koji se ovih dana odvija u Zadru i Zadarskoj županiji odlična uvertira u glavni dio turističke godine koji je pred nama.

Najznačajnija nagrada „Zlatne penkale“ je Grand prix koji se dodjeljuje u tri kategorije: za
najbolju reportažu tiskanog medija (časopisi, novine), za najbolju reportažu elektroničkog
medija (TV, radio) te za najbolju blog objavu (blogeri, društvene mreže). Nominacije za
materijal iz 2018. godine zaprimljene su iz Velike Britanije, Nizozemske, Rusije, Italije, SAD-a, Njemačke, Austrije, Belgije, Češke, Francuske, Mađarske, Ukrajine, Švedske, Danske, Španjolske, Slovenije.

Photo: HTZ

Ovogodišnji dobitnik Grand prixa za najbolju reportažu tiskanog medija je David Farley iz SAD-a. Farley je novinar čije se reportaže objavljuju u tiskovinama AFAR, The New York
Times, The Washington Post, The Wall Street Journal, itd. Glavne teme su mu putovanja i
gastronomija. Nagradu HTZ-a osvojio je za reportažu o Dubrovniku objavljenu u časopisu
National Geographic Traveler pod naslovom „Sun Sea Savor”. Dubrovački Stradun krasio je i samu naslovnicu časopisa, a poznati hrvatski grad predstavljen je na 14 stranica.

Dobitnik Grand prixa za najbolju reportažu elektroničkog medija je Vasiliy Andreev iz
Rusije. Riječ je o poznatom producentu ruske nacionalne televizije Rossiya 1. Andreev je
nagradu osvojio kao autor reportaže o Zagrebu i Hrvatskoj u trajanju od 20 minuta pod
nazivom „Advent u Hrvatskoj“. Osim znamenitosti Zagreba u reportaži prikazuje i
tradicionalnu proizvodnju brašna, fritula i kroštula u Slunju. Voditeljica ove epizode bila je
popularna ruska glumica Olga Kuzmina koja je ruskim gledateljima približila božićni duh
Zagreba i Hrvatske tijekom popularnog Adventa.

Nagradu za najbolju blog objavu osvojila je Chiara Marchi iz Italije. Marchi iz Trsta od 2015. godine uređuje svoj iznimno čitan i popularan blog pod nazivom „Missclarie“. Pobjednička blog objava „Cherso le 7 cose da sapere“ govori o nedirnutoj prirodi otoka Cresa, osamljenim plažama, opuštajućem odmoru uz more, odnosno o sedam razlogazbog kojih treba posjetiti otok Cres.

Photo: HTZ

Unikatne statue laureatima, posebno za ovu prigodu, izradio je Muzej antičkog stakla iz
Zadra. Svečana dodjela nagrada održala se u Petrčanima u Zadru, a cjelokupni program, koji uključuje trodnevno studijsko putovanje za sve novinare i blogere, od 4. do 7. travnja, obuhvaća obilazak Zadra, Starigrad Paklenice, otoka Ugljana i Kali, Nina, kao i brojne druge turistički atraktivne lokalitete.

Inače, dodjelom nagrade „Zlatna penkala“ Hrvatska turistička zajednica ističe značaj i
vrijednost profesionalnog novinarskog praćenja Hrvatske u inozemnim medijima. Prethodnih godina domaćini nagrade bili su Zagreb, Split, Rovinj, Opatija, Dubrovnik, Čakovec, Osijek, Otočac, Zadar, Šibenik, Split, Opatija, Mali Lošinj i Osijek.

R.I.