VIDEO Ribar spasio želvu iz mreže i nježno je vratio u more

PODGORA – Za lijepu priču nedjeljom pobrinuo se ribar iz Podgore koji je zbog instinkta digao mreže iz mora ranije nego je planirao. To je, čini se, spasilo život jednoj kornjači koju je potom nježno vratio u more.

“I prođe ovaj dan dan, dan kao san. Prođe ali na ‘drugi način’. Prođe u skladu”, komentirao je ribar Vladan Bjedov, koji nam je ispričao što se dogodilo:

– Profesionalni sam ribar i na jedan način devastiram a na drugi pokušavam pomoći tom eko sustavu. Kornjača je uhvaćena povlačnom mrežom, kočom u Hvarskom kanalu približno vanka mjesta Igrane. Čovjek katkad nešto osjeti. To nešto je bila srića u nesrići za kornjaču. Naime mriža bi nam bila još dvi – tri ure u moru, ali me taj osjećaj nagnao na salpavanje. To je po mom mišljenju spasilo “kornija” a nama pružilo zadovoljstvo – ispričao je.

Kornjači će sigurno ostati u lijepom sjećanju, jer ih nažalost najviše nastrada što od slučajnog uplitanja u ribolovne mreže, što od gutanja plastičnih vrećica i ostalog plastičnog otpada u moru. Prema nekim procjenama, pridnenim koćama u Jadranskom moru se svake godine ulovi preko 5.000 ulovljenih morskih kornjača. Mnoge od njih nažalost ne prežive.

Jurica Gašpar