CRES Zračne i mornaričke snage na međunarodnoj vatrogasnoj vježbi

Photo: I. Balić Dorić/OSRH

CRES – Zračne protupožarne snage iz sastava 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) angažirane su u ponedjeljak, u sklopu pružanja potpore Hrvatskoj vatrogasnoj zajednici u međunarodnoj vatrogasnoj vježbi “MODEX CRES 2019”, koja se do 10. travnja 2019. održava na otoku Cresu.

Uz hrvatske zračne snage, po prvi puta na vježbi sudjeluju i dva aviona Canadair CL-415 talijanskih protupožarnih snaga koja su bila bazirana u vojarni “Pukovnik Mirko Vukušić” u Zemuniku.

U zajedničkoj akciji simuliranja gašenja šumskog požara letačka posada hrvatskog Canadaira bila je u ulozi vođe talijanskih posada koji su na lokaciji provedbe vježbe zajedničkim djelovanjem pružali potporu u gašenju požara.

Osim Canadaira, na vježbi je prezentirano i djelovanje Airtractrora AT-802, dok je helikopter Mi-8 MTV iz Eskadrile transportnih helikoptera pružao potporu u prijevozu i desantiranju pripadnika Državne intervencijske postrojbe.

Uz zračne snage, u vježbi sudjeluje i Hrvatska ratna mornarica s desantnim brodom – minopolagačem DBM-82 “Krka”, te više od 300 vatrogasaca s oko 100 vozila iz 10 europskih zemalja.

Photo: HRZ / M. Karačić

Sudjelovali i talijanski protupožarni zrakoplovi

Voditelj djelovanja zračnih protupožarnih snaga na vježbi bojnik Željko Žugaj rekao je kako je Protupožarna eskadrila po prvi puta bila u ulozi prihvata talijanskih Canadaira, a kroz primjenu procedura i postupaka pri pozivanju i neposrednom zajedničkom radu na požarištu potvrđena je puna spremnost rada hrvatskih posada zajedno s kolegama iz Italije.

– Imamo iskustva u pružanju pomoći drugim državama u gašenju velikih požara, a ovo je po prvi puta kako u Hrvatskoj predstavljamo timski rad zajedno s posadama iz Italije. Sve radnje i postupci su primjenjivani kao da se radi o stvarnoj situaciji te je ovo značajan korak u izgradnji što kvalitetnijeg i uspješnijeg sustava protupožarne zaštite ne samo na nacionalnoj razini nego pridonosi i sveukupnoj sigurnosti država Europske unije – istaknuo je bojnik Žugaj.

Photo: I. Balić Dorić/OSRH

Vatrogasna vježba “MODEX CRES 2019” provodi se u sklopu EU-projekta “Romex” i pri kojem se aktivira Mehanizam civilne zaštite Europske unije čija je temeljna svrha unaprijediti suradnju država članica prilikom intervencija u slučajevima prirodnih katastrofa te tehnoloških i ekoloških incidenata velikih razmjera. Naime, veliki šumski požari postali su  zadnjih godina jedan od većih rizika u zemljama Europske unije te se organizacijom ove vježbe provjeravaju standardni operativni postupci, interoperabilnost, koordinacija te zajedničko djelovanje i suradnja međunarodnih zračnih modula u gašenju šumskih požara otvorenog prostora. Ujedno, vježba je poslužila i za pripremu Europske unije za ovogodišnju protupožarnu sezonu, napominju u Ministarstvu obrane.

I.B.