Obilježena 70. obljetnica Instituta za more i priobalje Sveučilišta u Dubrovniku

Photo: Boris Bašić

DUBROVNIK – U Kazalištu Marina Držića održana je svečanost obilježavanja 70. obljetnice Instituta za more i priobalje Sveučilišta u Dubrovniku.

– Koliki je značaj Instituta govore nam same godine njegova kontinuiranog djelovanja i praćenja svih promjena koje se događaju u Jadranu, što je izuzetno važno pogotovo danas, kada se cijeli ekosustavi mijenjaju prvenstveno zbog velikog ljudskog utjecaja. Od stranih morskih vrsta u našem okruženju preko mikropokazatelja promjena u našem moru, javnost odgovore traži prvenstveno od vas i više nego ikad nam je potreban vaš stručni kadar, vaše znanje i vaše iskustvo kazao je uvodno izaslanik predsjednika Vlade RH, zamjenik župana Joško Cebalo.

Dodao je i kako je suradnja Županije i Instituta uvijek bila vrlo dobra, posebice u segmentu planiranja prostora i analize stanja akvatorija.

-Današnje postupanje u Malostonskom zaljevu temelji se na lokacijskoj dozvoli ishođenoj temeljem studije koju je izradio upravo Institut za more i priobalje, a Županija je i ove godine sklopila ugovor sa Sveučilištem u Dubrovniku temeljem kojeg će Institut obavljati monitoring i ličinkovanje te uzorkovanje na tom području – rekao je Cebalo uz uvjerenje da će svoj posao nastaviti raditi jednako savjesno kao i dosada, te čestitao obljetnicu instituta.

I.B.