Izumitelj morskog drona najavio još jedan izum i suradnju s njemačkom vojskom

ŠIBENIK –  Izumitelj morskog drona iz Šibenika Bojan Cinotti otišao je u Njemačku, kako smo već pisali, plasirati svoj proizvod na tržište. U međuvremenu, osmislio je i novi proizvod kojeg bi mogao uskoro lansirati. Što je novog, ispričao je za Morski.hr.

Predhodni, odnosno aktualni dron Marlin V3 trenutno dobiva drugu izmjenjenu konstrukciju prilagođenu slatkoj vodi, većoj nosivosti i jačim pogonom. Konstrukcija je iz aluminijskog sendviča, rezanog na specijalnom water-jet stroju kao i varijabilna konstrukcija platforme, pojašnjava nam Bojan Cinotti odgovor na pitanje u kojoj je fazi prethodni projekt.

Dron će pokrivati plaže na jezerima i koristit će ga njemačka mornarica?

– Ono drugo što mnogi prvo pitaju “koliko si prodao” je tema koju malo tko razumije i to je mukotrpan put s dosta odricanja i strpljenja. Pokrenute su opcije u svakom slučaju da dron u jednom projektu u Njemačkoj nađe svoje mjesto.

Photo: Bojan Cinotti

Imate li  za to zainteresiranih investitora ili proizvođača?

– Nisam išao u tom smjeru. Opcija prodati nekome za proizvodnju je naravno jedna od opcija ali i najteža. U tom slučaju treba “naletjeti” na osobu tog kalibra koja ujedno razumije i prepoznaje kapacitet jednog takvog drona.

Pronašli smo soluciju gdje će dron dobiti neku vrstu zaštite preko jednog društva gdje se tada može biranima prezentirati. Trenutni spektar je od plaža na jezerima do njemačke mornarice. Trenutni plan je usavršavanje pojedinosti na dronu i ugradnja specijaliziranih uređaja za određene funkcije.

Pripreme za proizvodnju drona su u Slimenu kod Brela tako da mi je bilo bitno uz ostalo prije svega obići pogon i dogovoriti određene promjene kao i sastaviti novi trup drona. Tvrtkaa Strojomarine je već davno uključena u moj projekt i daje mi apsolutnu podršku.

Photo: Zlatko Ibar Ibrahimović / Facebook

Radite na još nečemu?

– Kako svatko voli jahati svog konja, a s dronom to nije baš jednostavno, pala mi je jednostavna ideja to i realizirati. Napravio sam prije tri godine električni karting koji je bio razlog mog ulaska u svijet struje, a i smjernica za more koje nas okružuje, kao i voda tih nekih 300 jezera od Dresdena do Berlina i do sjevernog mora. Ideja je provozati dron a da ga se ne modificira. Znači, jednostavan priključak na jedan SUP odnosno surf ili dasku za napuhavanje. Uzgon je dovoljno jak da podnosi dvije odrasle osobe kao i pogon drona koji će biti u okvirima 30 ks.

Dron bi “zajahao” surf, bio brzo učvršćen i vozimo se zavidnom brzinom. To je plan, a planovi su mi u glavi, ideja je na papiru, a realizacija kad se vratim u Njemačku – kaže Bojan Cinotti kojem i ovom prilikom želimo puno sreće i uspjeha!

PROČITAJTE JOŠ: MORSKI DRON Hrvatski izum za traganje i spašavanje testiran i nadmašio očekivanja

Jurica Gašpar