MANJE GOSTIJU Tri kruzera umjesto za Šibenik, odoše prema Aljasci

Photo: Dragan Zrnčević Zrna

ŠIBENIK – Prvi ovogodišnji veći kruzer, Berlin dugačak 140 metara, uplovit će kroz šibenski kanal u petak 12. travnja i u grad na jedan dan dovesti oko 350 uglavnom njemačkih gostiju koji će se u najvećem broju uputiti prema Krki, a dio će ih ostati u razgledavanju Šibenika.

Dolazak Berlina jedan je od otprilike stotinjak dolazaka kruzera na Gat Vrulje, koliko ih je u ovom trenutku sigurno, kaže Gordana Mrčela iz šibenske Lučke uprave za ŠibenikIN. Dva dana nakon Berlina stiže La Belle d’ Adriatic, a iako će broj dolazaka ove godine biti sličan kao i prošle godine, bit će nešto manje od lanjskih 36 tisuće gostiju.

– Umjesto šest kruzera na sidru kod Zablaća prošle godine, ove će godine doći tri jer je kompanija Cunard mijenjala itinerar. Umjesto Jadrana idu na Aljasku – kazala je Mrčela.

Prvi će veliki kruzer, Oceana sa svojih dvije tisuće putnika, sidro kod Zablaća baciti već 28. travnja, a zadržat će se, kao i uvijek dosad, tek jedan dan.

– Osim tih velikih kruzera, manji brodovi Atena i Artemis već su ‘odradili’ svoje dolaske u razdoblju od studenog prošle godine pa do ovog ožujka.  Oni su došli više puta u zimskom periodu i zadržali se po dva dana – rekla je Mrčela.

Ona dodaje da ‘booking’  Gata Vrulje još uvijek nije zaključen zbog čega sa sigurnošću ne može reći točan broj kruzera koji će doći u Šibenik ove godine.

Dolazit će uglavnom brodovi kompanija koji su tu već bili, a prvi put dolazi Azamara pursuit.  Ostvarena je i nova suradnja s domaćom firmom DIV Cruises u vlasništvu Tomislava Debeljaka. Za sad je potvrđen dolazak ‘Moneta’ u kolovozu kada će taj 60 metarski brod na dva dana u Šibenik dovesti 60 gostiju.

I.Šimundić, ŠibenikIN