DŽEPNA GAJETA Želite li sami sastaviti maketu? Evo jedne iz 312 dijelova

Photo: Matej Šikić

MURTER – Ukoliko ste pasionirani maketar ili jednostavno volite slagalice, donosimo vam rješenje za gajetu na svom stolu ili u vitrini. Jedina je prepreka trud da je složite od njenih sastavnih dijelova. Na to je rješenje je došao magistar umjetnosti iz Murtera Matej Šikić, koji je dizajnirao gajeticu od 169 dijelova. Želite li je sastaviti, dostupna će biti za mjesec ili dva, pa se valja predbilježiti.  

Matej Šikić Balara živi i radi u Murteru kao grafički dizajner. Član je udruge Latinsko idro i vlasnik skoro stogodišnje gajete Šimice 1924. i po obiteljskoj tradiciji pučki pivač, iz osobnih razloga trenutno ne aktivan ali, kaže da se sigurno vraća.

Matej Šikić, maketar

– Ideja za maketu gajete u dijelovima je došla davno. Od prijatelja Dina, koji je u srednjoj školi, sam izgradio jednu ovakvu gajetu i poklonio je Pomorskoj školi u Šibeniku. Tu gajetu nisam nikad vidio ali ideja mi se odmah dopala i od tada tinja. Prije desetak godina dobio sam nacrte Šime Šandrića. To su bili nacrti upravo ove gajete. Pokušao sam napraviti jednu ali nije baš uspjelo. Kako sam bio mlad i brzoplet, na tome je ostalo.

Nakon deset godina vatra se zapalila. Opet sam uzeo nacrte i sad iskusan i strpljiv, odlučio sam pokušati nacrtati sve dijelove u kompjuteru i izraditi gajetu ali ovaj put kako treba. I tako je polako krenulo. Prvo sam morao naučiti crtati u 3D programu. Tamo sam dobio glavne krivulje i onda ih prebacivao u svoje grafičke programe jer u njima znam raditi i tako mi je bilo lakše. I to je upalilo.

To je bilo istraživanje i učenje od početka. Ukupno sam napravio 9 maketa, iz svake nešto naučio i usavršavao ih.  I još moram složiti jednu da budem siguran da je to – to.

Gelata se inače sastoji od 312 dijelova: 137 od 5 mm, 147 komada od 3 mm, 20 od 1 mm i 2 od 10 mm i još 6 mankula (onaj izbočeni dio na provi i krmi na koji se veže konop. Na krmi su sa svake stane dva a na provi sa svake strane po jedan).

Treba napomenuti da se madiri moraju napraviti, a materijal će biti priložen u kutiji (madiri su daske kojima se oblaže oplata ili trup broda) i svaki se mora zasebno napraviti.

“Makete su tu da educiraju”

– Makete su namijenjene svim zaljubljenicima u drvenu brodogradnju. One koje su dostupne na tržištu, iako vizualno savršene, ipak nekako preskaču najvažniji dio priče, a to je brodogradnja kakva je ona zapravo. Ovo nije savršeni model, iako je dosta blizu. Nešto se zbog preciznosti ili moguće nepreciznosti (a bit će je) nije napravilo točno kako treba. Odmah se primijeti da nema jarbula, lantine i idra. Jednostavno sam odlučio da ću prvo pokušati objasniti brodogradnju samu, a zatim kako se gajeta arma, odnosno kako se pravilno postavlja latinsko idro i sve vezano za samo jedrenje. Armati brod znači postaviti jedro lantinu i sve što je potrebno da bi brod idrija – pojašnjava Šikić i dodaje da mu je velika želja da se može njome jedriti na daljinsko upravljanje:

– A sve će se to moći nadograditi na ovaj nazovimo osnovni model – kaže.

Ima li, osim u veličini, velike razlike u gradnji makete i pravog broda?

Naravno da ima ali to ću vam moći reći tek da napravim veliku verziju ove gajete po ovim istim nacrtima. Promjena će sigurno biti, neke znam već sada a neke će se sigurno otkriti u samoj gradnji. Živi bili pa vidili!

Jeste li u kontaktu s Muzejem drvene brodogradnje i pomaže li vam netko?

– E sad to je malo škakljivo pitanje. Tradicija drvene brodogradnje jest na otoku Murteru, škverova je bilo i ima ih i u Murteru i u Betini, ali ono što je Betina napravila sa svojim Muzejom betinske drvene brodogradnje, Murter za sad može samo sanjati. Betinjani i Betina mogu i moraju nam biti primjer. Ali Murter je posebno misto. Postoji nemali broj ljudi u Murteru koji javno govore da drvene brodove treba zapaliti i da šta će nam dva jarbula i tri lantine u rivi, i komu triba udruga Latinsko idro. I dok se cili svit vraća tradiciji, Murter kao i uvik u nekomu suprotnomu smjeru. Murter ima fantastičnu priču, priču o težaku, Kurnatima, Modravama, brodovima i idrima, konobi i pismi… ali jednostavno mi to ne vidimo… mi želimo biti tuđi na svomu!

Muzeju sam se mislio javiti kad budem imao gotov proizvod, da ne obećam pa na kraju ne ispunim obećanje. Naposljetku, Muzej se javio meni kad sam objavio projekt na stranici Hrvatski drveni brodovi. Naravno da se nadam daljnjoj suradnji.

https://www.facebook.com/1195428284155612/photos/ms.c.eJxFkdmNRTEMQjsaxUu89N~;Y6JoX~;IvggBORvn67r8tV9~;snn1Cax~_UeyfOEcAjxE~_yc9DJPY0RPSZSREYGIP6FqIrUOgyPJSDBYmzWCNmsFtUpowCFPaEy~;y~;CJNBmC6cHpbcMQLm1Esin0OE49hvknJM83ramVHSYYti~_W47CtvWghVBTDhBFATSlgWOwt~_JdtkR7HdQ5DrexSMHwZ88hZFOzguGREwdil~_FtlS8zPpb9Xt5TPcXZp4rjD4~;JOZI~;L~;BzWvCUbDEYK0EtoBKBcWvgXtX~_BM5QW.bps.a.1195456617486112/1195482704150170/?type=3&theater

Planirate li ponuditi još poneki proizvod i ima li zainteresiranih već za vašu gajetu? 

– Nakon gore navedenog, vezano za gajetu, ideja ima koliko hoćete! Nakon gajete sigurno ide leut. Nakon toga ili kaić ili neki tip jedrenjaka. Naravno sve po nacrtima Šime Šandrića. Očekivao sam veliki interes ali da će biti ovoliki to ipak nisam. Vidjet ćemo!

Ne zaboravimo spomenuti moju dragu Maru, inače Šiminu unuku, koja mi je bila velika potpora u ovom projektu i koja je provela puno vremena sama, dok sam ja lijepio rebra gajete u potkrovlju. A na kraju je i napisala upute za slaganje jer ja više nisam imao dovoljno strpljenja. Draga bez tebe ništa! I naravno veliko hvala obitelj Šandrić, svim Murterskim i Betinskim kalafatima i svim prijateljima koji su mi izlasili u susret i na bilo koji način pomogli – pripazio je Matej Šikić da se nitko ne bi osjetio zakinutim.

Inače, brodica je dužine 55cm, šperploča je laserski rezana, a materijal je bukva debljine 5 mm, topola 3 mm i balsa 10 mm. Tko brod naruči, dostupno mu je za mjesec dva, a cijena nije niža od 1500 i nije skuplja od 2000 kn.

Jurica Gašpar