Plenković: Pelješki most je jedan od najznačajnijih mostova Europe proteklih desetljeća

BRIJESTA – Premijer Andrej Plenković i predsjednik Državnog vijeća Kine Li Keqiang posjetili su danas u mjestu Brijesta gradilište Pelješkog mosta. Dvojica premijera stigli su katamaranom do luke Prapratno te su razgovarali o tijeku radova na Pelješkom mostu, detaljima gradnje i daljnjoj suradnji Hrvatske i Kine.

Andrej Plenković je činjenicu da se projekt Pelješkoga mosta, zajedno s prilaznim cestama ukupne vrijednosti 520 milijuna eura, sufinancira sredstvima Europske unije u iznosu od 357 milijuna eura, istaknuo posebno važnom i vrijednom. Kazao je da će Pelješki most predstavljati trajni spomenik, u najvidljivijem smislu, prvih nekoliko godina članstva Hrvatske u Europskoj uniji.

– Za nas je posebno važno da je na natječaj koji je bio raspisan za ovaj projekt, najbolju ponudu imala China Road and Bridge Corporation, čime je suradnja između Hrvatske i Kine dobila jednu sasvim novu dimenziju i koja je sigurno ulog u daljnji razvoj kvalitetnih gospodarskih odnosa koji će potencirati ulaganja u Hrvatsku, povećati robnu razmjenu i intenzivirati našu suradnju, o čemu svjedoči vrlo sadržajan posjet premijera Li Keqianga Hrvatskoj – rekao je.

Predsjednik Vlade izdvojio je da Pelješki most u građevinskom smislu predstavlja jedan od najznačajnijih mostova koji se uopće rade u Europi proteklih desetljeća.

Most gotov do kraja siječnja 2021. godine

– Vrijedno je napomenuti da je ukupna težina 80 tisuća tona čelika, što pod vodom što iznad vode. A to ilustrativno znači da će Pelješki most težiti kao deset Eiffelovih tornjeva. To je dobro da plastično shvatimo o kakvom pothvatu se radi i kakve sposobnosti CRBC posjeduje, da postavlja ove pilote koji su praktički jedni od najdužih uopće u povijesti izgradnje bilo kojih mostova bilo gdje u svijetu, a imaju oko 130 metara – kazao je, dodavši da dosadašnji radovi na ovom projektu idu izrazito kvalitetno i učinkovito.

Premijer je istaknuo kvalitetnu suradnju Hrvatskih autocesta i CRBC-a, s punim uvjerenjem da će most biti dovršen u roku.

– Taj rok je otprilike za kraj siječnja 2021. godine. Ovakvom dinamikom, koju smo posvjedočili već više puta u posjetu Dubrovačko-neretvanskoj županiji, možemo biti izrazito zahvalni i zadovoljni. Stoga se veselim da je i kineski premijer danas s nama da osobno vidi kako CRBC pomaže infrastrukturnom razvoju Hrvatske. Zahvaljujem svima koji grade most koji trajno povezuje Hrvatsku – zaključio je.

Photo: Vlada RH

Li Keqiang: Most razvitka i u velikoj mjeri pomoć gospodarstvu Hrvatske

Kineski premijer Li Keqiang  izrazio je iznimno zadovoljstvo prilikom da s hrvatskim premijerom Plenkovićem obiđe gradilište Pelješkoga mosta.

Naveo je da se od Dubrovnika do gradilišta automobilom i brodom vozio gotovo dva i pol sata, slušajući na putu prezentaciju svojih kolega o Pelješkome mostu.

– Smatram da je Pelješki most projekt mira i sigurnosti koji će spojiti dva dijela hrvatskoga teritorija i olakšati promet. Ovaj most je most razvitka i u velikoj mjeri pomoć gospodarstvu Hrvatske, posebno njezinoga južnoga dijela, koji će poboljšati kvalitetu života građana – kazao je.

Dodao je da se radi o pilot-projektu za suradnju u okviru inicijative “16+1”, ali i za suradnju Kine s Europskom unijom, naglasivši da su kineska poduzeća ovaj projekt dobila u otvorenoj konkurenciji, putem javnog natječaja. Poručio je da će China Road and Bridge Corporation sigurno i pouzdano završiti ovaj projekt u skladu sa svim ugovorenim uvjetima i zahtjevima.

Pušten u more posljednji pilot prve faze izgradnje 

Nakon prigodnih obraćanja, premijeri Plenković i Li Keqiangsu pritiskom gumba pokrenuli puštanje u more najduljeg pilota prve faze izgradnje Pelješkog mosta. Potom su otkrili metalnu ploču kojom se obilježava dovršetak prve faze izgradnje Pelješkog mosta.

I.B.