ŠIBENIK Grad stanarima stare jezgre obnavlja stare škure

Photo: Boris Kačan

ŠIBENIK – Gradonačelnik Željko Burić potpisao je ugovore s korisnicima koji su ostvarili subvenciju Grada Šibenika kroz Program „Stara gradska jezgra- obnova stolarije“. Programom se sufinanciraju troškovi nabave i ugradnje nove, energetski učinkovite drvene vanjske stolarije na objektima, doznaje se iz Grada Šibenika

– Ovo je jedan u nizu projekata Grada Šibenika kojemu je cilj potpora stanarima zaštićene povijesne  gradske jezgre, a s kojim ćemo nastaviti i u idućoj godini. Posebno nas veseli što su među korisnicima subvencija i mlade obitelji koje se s djecom doseljavaju u šibensku povijesnu jezgru. Poboljšanjem energetske učinkovitosti doprinijet će se imidžu Grada Šibenika kao poželjne turističke destinacije koja se bazira na očuvanju prirodnih ljepota i zdravog okoliša. Osim toga, ovim programom doprinijet ćemo i  ljepšem izgledu gradskih ulica i pozitivno djelovati na porast stalnog stanovništva u povijesnoj jezgri, koju se  trudimo dodatno oživjeti i obogatiti novim sadržajima – kazao je gradonačelnik Željko Burić.

Nakon bodovanja u skladu s Programom i Javnim pozivom te na temelju kriterija za odabir projekta, utvrđena je lista od deset korisnika koji su ostvarili subvenciju.  Najviši ukupni iznos sufinanciranja koje jedan korisnik može ostvariti po objektu iznosi najviše 50% opravdanih troškova ulaganja, odnosno do 50.000,00 kuna uključujući PDV.

– Procijenjen iznos za ovaj program iznosio je 250 tisuća kuna, a po okončanju javnog natječaja prihvaćeno je svih deset valjanih i pravovremeno pristiglih ponuda što znači da smo namijenjeni iznos premašili za 137 kuna. Namjera je iduće godine natječaj proširiti na obnovu fasada i krovišta na objektima u staroj gradskoj jezgri – istaknuo je pročelnik UO za gospodarstvo, poduzetništvo i razvoj Petar Mišura.

Rok za realizaciju subvencije temeljem programa za sve korisnike je 15. prosinca 2019.

Marko Chiabov, u ime korisnika subvencije, istaknuo je kako je natječaj bio odlično sastavljen jer je obuhvatio sve konzervatorske smjernice te uključuje ugradnju stolarije vrhunske kvalitete.

I.B.