Izabran novi stari predsjednik Zajednice ronilačkog turizma HGK

Na jučerašnjoj izbornoj sjednici Zajednice ronilačkog turizma HGK, održane u sklopu Konferencije nautičkoga turizma u Splitu, za predsjednika Zajednice izabran je Vedran Dorušić. Za njegovoga zamjenika izabran je Leo Lušić.

– Za sljedeće razdoblje cilj nam je završiti posao na donošenju pravilnika o Sigurnosti ronjenja u suradnji s Ministarstvom pomorstva, mora i infrastrukture. Također treba u suradnji s Ministarstvom kulture uvesti promjene u sustav odobrenja za podvodna kulturna dobra, povećati broj, tj. ne ograničiti ih te uvesti fiksne cijene odobrenja. Krajnja želja je uvođenje ulaznica, po modelu nekih nacionalnih parkova. Uz rješavanje zakonske regulative, cilj nam je i nastaviti promovirati Hrvatsku kao ronilačku destinaciju – rekao je Vedran Dorušić povodom reizbora na čelo Zajednice ronilačkog turizma HGK, najavljujući ključne aktivnosti Zajednice u budućnosti, piše Dalmacija danas.

Inače, nakon što je prošle godine u srpnju pokraj Paga pronašao potopljeni broj za koji se pretpostavlja da potječe iz 1. stoljeća prije Krista., Vedran Dorušić pokrenuo je inicijativu internetske stranice na kojoj će biti moguće pratiti live stream kamera postavljenih na brodu. Ujedno je i organizator Ronilačkih igara.

Prema istraživanju Tomas Ljeto 2017. Instituta za turizam ronjenje je motiv za dolazak u Hrvatsku za više od 6% ispitanika, dok prilikom odabira aktivnosti za vrijeme boravka 16,3% gostiju bira ronjenje. Najviše ih je u skupini do 29 godina, njih 20%. Prema podacima jedne od vodećih svjetskih organizacija u ronjenju Padi, tijekom posljednjih 20 godina svake godine certificiraju preko 900 tisuća novih ronioca. Jedna od vodećih destinacija za ronjenje u svijetu je Egipat, kojemu ronilačka atrakcija i olupina potopljenog broda SS Thistlegorm donosi više prihoda od piramida u Gizi.

Dalmacija danas