Tko će graditi pristupne ceste Pelješkom mostu? Poništena odluka za odabir grčke tvrtke

Photo: Youtube/Screenshot/Hit/CroDrone

KOMARNA – Dok Kinezi grade most, Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave poništila je odabir grčke tvrtke J&P Avax za izvođača radova prve dionice pelješke ceste Duboka – Sparagovići.

Hrvatske ceste će zbog ovoga kao investitor ponovo morati razmotriti ponudu ove tvrtke, ali i ponude austrijskog Strabaga i grčkog Aktora, piše Jutarnji list. Upravo se Strabag žalio na odabir Hrvatskih cesta te mu je žalba usvojena. Žalbu na ovu odluku podnijela je i grčka tvrtka Aktor, no ona je još ranije odbijena jer je žalitelj umjesto potrebnih 100 tisuća kuna za troškove žalbe uplati 270 kuna manje.

Strabag je u svojoj žalbi naveo kako Avax u svojoj ponudi nije naveo da postoji profesionalni propust u radu tvrtke zbog kojeg bi mogli biti isključeni s natječaja. Naime, ova tvrtka u Grčkoj je kažnjena zbog udruživanja u kartel te je priznala krivnju i nagodila se oko visine kazne. Strabag je u žalbi naveo da je Hrvatskim cestama ta informacija morala biti poznata te su kao dokaz podastrijeli tekstove s nekoliko grčkih portala i priopćenje grčkog Povjerenstva za zaštitu tržišnog natjecanja.

U svom očitovanju Hrvatske ceste su navele “da je općepoznata činjenica da novine i portali objavljuju senzacionalističke članke radi čitanosti” pa se to ne može uzeti kao dokaz. Također navode da nisu utvrdili profesionalni propust kod ponuditelja jer nisu imali dokaza za to, niti su imali razloga posumnjati u integritet grčkog ponuditelja. No, DKOM je takvo obrazloženje odbacio i prihvatio ono Strabaga, kojem će Hrvatske ceste morati nadoknaditi 100 tisuća kuna žalbenog postupka, piše Jutarnji.

Podsjetimo, premijer Andrej Plenković je prilikom obilaska gradilišta s kineskim kolegom Li Keqiangom izjavio da je Pelješki most jedan od najznačajnijih mostova Europe proteklih desetljeća.

Ministar mora, prometa i infrastrukture, Oleg Butković je u veljači naglasio:

– Ne može se dogoditi da most bude završen, a pristupne ceste ne. Taj projekt moramo završtiti u određenom roku, da nam europsko financiranje ne propadne. Nismo u zakašnjenju, a hoćemo li isti dan završiti most i pristupne ceste, s time se već ide u krajnosti – rekao je Butković koji je ovih dana priznao da nije zadovoljan žalbama.

– Međutim, mi smo donijeli Zakon o javnoj nabavi koji je usklađen s europskim direktivama i žalba onoga koji nije odabran je sastavni dio postupka. To ne može trajati dugo. Samo je bitna Državna komisija i tu stalno apeliram da što prije donesu odluke jer kad se jednom riješi žalbeni postupak onda se donosi odluka o odabiru i onda je to gotovo – rekao je za Dnevnik Nove Tv.

Obrazloženje Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave možete u cijelosti pročitati OVDJE.

I.B.