Moldavski teretni brod se nasukao kod Pule

PULA – Službenici Nacionalne središnjice za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) izvijestili su resorno Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture o pomorskoj nesreći nasukavanja  teretnog broda, koja se dogodila noćas u Pulskom akvatoriju, a rezultirala je isključivo materijalnom štetom.

U MRCC Rijeka obavijest o događaju zaprimljena je jutros, 16. travnja u 07.24h od službenika nadležne LK Pula, koji su dojavu o događaju zaprimili od očevica (lokalni ribar). Budući da je dojava zaprimljena sa vremenskim odmakom od nekoliko sati nakon nasukavanja, službenici Lučke kapetanije Pula odmah su isplovili prema dojavljenoj poziciji u uvalu Jamica, na oko pola nautičke milje od obale, nedaleko Pulskog Muzila, gdje su zatekli motorni teretni brod imena ‘Agios Rafail’, zastave Republike Moldavije sa sedam članova posade, uključujući zapovjednika, svi strani državljani, od kojih nitko, srećom, nije ozlijeđen. izvijestilo je Ministarstvo mora. Brod se zabio u stijene.

Photo: Goran Radosavljević

U trenutku dolaska na poziciju nesreće, službenici Lučke kapetanije Pula izvijestili su kako su nasukani brod zatekli u pokušaju samoodsukavanja te je zapovjedniku imenovanog broda naređeno trenutno obustavljanje svih aktivnosti i prijam na ukrcaj službenika Kapetanije u pratnji ronioca, koji je angažiran u svrhu podmorskog pregleda brodskoga trupa. Podmorskim pregledom ustanovljeno je oštećenje broda na pramčanom dijelu, u vidu razderotina oplate iznad morske linije, bez opasnosti od prodora mora u brod, koji je plovio bez tereta. Na poziciji nesreće nije uočeno onečišćenje mora.

Očevidom na brodu obavljena je i provjera na prisutnost alkohola u krvi kod članova posade i njihovog zapovjednika i pregledana je brodska administracija. Obavljenim podmorskim pregledom trupa utvrđeno je da brod ne prima more te da je sposoban za plovidbu, stoga je uz nadzor službenika Lučke kapetanije Pula obavljen postupak odsukavanja broda vlastitim pogonom, nakon čega je iz Kapetanije zapovjedniku broda izdan nalog za plovidbu prema luci Štinjan u pratnji pilota, kamo je brod pristao na sigurni vez, gdje je nastavljen očevid o uzrocima ove pomorske nesreće.

Photo: Goran Radosavljević

Lučka kapetnaija Pula izdala je zabranu isplovljenja brodu dok predstavnici Hrvatskog registra brodova ne obave pregled stanja broda nakon saniranja nastalih oštećenja te utvrde mogućnost sigurne samostalne plovidbe, priopćilo je ministarstvo.

D.G.