Europska granična i obalna straža: Do 2027. stalne snage od 10 000 pripadnika

Foto: EU Parlament

Zastupnici su u srijedu odobrili novi zakon o jačanju europske granične i obalne straže kako bi se osigurala bolja zaštita vanjskih granica EU-a

Izmjenama u Agenciji za europsku graničnu i obalnu stražu (Frontex), koje su već dogovorene s ministrima EU-a, nastoje se riješiti postojeći nedostaci i bolje odgovoriti na trenutačne potrebe u području sigurnosti i migracija.

Do 2027. uspostava novih stalnih snaga s 10 000 pripadnika

Uspostavit će se nove stalne snage radi pružanja potpore državama članicama EU-a na terenu u obavljanju graničnih kontrola i zadaća vraćanja ljudi, kao i u borbi protiv prekograničnog kriminala. Počevši s 5 000 pripadnika 2021., stalne snage bit će u potpunosti operativne do 2027., a operativno osoblje činit će 10 000 pripadnika. Bit će ustanovljene i pričuvne snage za brze intervencije u hitnim slučajevima.

Stalne će se snage sastojati od službenika za granični i obalni nadzor koji će biti zaposleni u toj agenciji, kao i osoblja koje će države članice EU-a biti obavezne upućivati.

Razvoj operativnog osoblja Europske granične i obalne straže od 2012. do 2027.

Učinkovitiji postupci vraćanja i suradnja sa zemljama koje nisu članice EU-a

Ovako restrukturirana Agencija moći će pružati potporu u postupcima vraćanja u državama članicama, primjerice utvrđivanjem državljana trećih zemalja koji nezakonito borave u EU-u i pomaganjem nacionalnim tijelima u izdavanju putnih isprava. Novim će se pravilima također ojačati suradnja s Europskom potpornim uredom za azil.

Suradnja s trećim zemljama također će se ojačati tako što će se omogućiti novi sporazumi izvan postojećih okvira koji inače vrijede za zemlje koje graniče s EU-om. Nizom zaštitnih mjera osiguravat će se poštovanje temeljnih prava i zaštita osobnih podataka u okviru takve suradnje. Osim toga, znatan broj promatrača zaduženih za temeljna prava stalno će ocjenjivati poštuje li Agencija temeljna prava tijekom provođenja svojih operativnih aktivnosti.

Parlament je ova pravila usvojio s 403 glasova za, 162 protiv i 44 suzdržana. Prije no što stupe na snagu mora ih još formalno odobriti Vijeće.

– Tim će se zakonom izmijeniti način na koji Agencija za europsku graničnu i obalnu stražu rješava pitanja migracija, uključujući osiguravanje 10,000 novih službenika za granični nadzor. Time će se poticati borba protiv prekograničnog kriminala; štititi temeljna prava i pomagati učinkovitom vraćanju onih kojima nije potrebna zaštita. Naše vodeće načelo bilo je da se odnosimo pravedno prema onima kojima je potrebna zaštita, a strogo prema onima koji pokušavaju iskorištavati najranjivije ljude na planetu. Građani su to tražili, a mi smo na to odgovorili u rekordnom roku – izjavila je izvjestiteljica Roberta Metsola (EPP, Malta).

D.G.