ZAGREB – Potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar poljoprivrede, Tomislav Tolušić prisustvovao je u Zagrebu potpisivanju 22 ugovora za ulaganja u objekte za proizvodnju ulja, koje je s poljoprivrednicima potpisala ravnateljica Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, Matilda Copić.

Ukupna vrijednost potpore projektima iznosi 26,7 milijuna kuna dok je ukupna vrijednost ulaganja 56,2 milijuna kuna. Ugovori su rezultat 3. natječaja tipa operacije 4.2.1. – Povećanje dodane vrijednosti poljoprivrednim proizvodima iz Programa ruralnog razvoja RH vrijednog 75 milijuna kuna koji je, za razliku od prethodna dva, bio namijenjen isključivo za ulaganja u objekte za proizvodnju ulja od maslina, tikva (buča) uljarica i voća.

Vrijednost potpore po projektu predviđena natječajem iznosila je od 15.000 EUR do 600.000 EUR, a intenzitet potpore po projektu 50% od ukupnih prihvatljivih troškova projekta.

Photo: TZ Postira

– Želimo proizvode s dodanom vrijednošću i stvaramo uvjete za takvu proizvodnju i preradu poljoprivrednih proizvoda. Bez blizine uljara nema ni kvalitetnog ulja na koje smo ponosni, zato smo osmislili natječaj upravo da bi se što više domaće sirovine preradilo u ulje u domaćim uljarama te proizvođačima osigurali bolju poziciju na tržištu uz dodanu vrijednost – izjavio je ministar Tomislav Tolušić te se posebno osvrnuo na maslinarstvo:

– Povećava se potražnja za maslinovim uljima, potrošači sve više cijene „butik“ proizvodnju, pa imamo šansu za veću proizvodnju, za sadnju novih nasada maslina i to ekoloških. Maslinarstvo je među našim strateškim proizvodnjama i to u skupini iznimno osjetljivih sektora koje posebno potičemo, a poticaji za proizvedeno i prodano ekstra djevičansko maslinovo ulje ostaju i dalje.

Zverinac / Photo: Stipe Surać

U Programu ruralnog razvoja postoji niz mjera na koje maslinari mogu aplicirati. Od ulaganja u modernizaciju i povećanje kapaciteta, investiranja u pokretanje nepoljoprivrednih djelatnosti, mogu dobiti sredstva kao mali ili mladi poljoprivrednici, za obnovu proizvodnih potencijala, preko okolišnih i ekoloških potpora do vrlo povoljnih polica osiguranja.

I.B.