Šibenčani ogorčeni: Zaražene dagnje nisu iz šibenskog akvatorija, vlasnik je iz Kaštela

Photo: Pixabay

ŠIBENIK – Zbog slučaja povlačenja s tržišta pakiranih svježih dagnji obrta Katić iz Obrtničke komore Šibensko-kninske županije uputili su apel nadležnim institucijama da utvrde podrijetlo neispravnih dagnji. Obrtnici smatraju da one nisu s uzgajališta u šibenskom zaljevu te da im je ovaj slučaj nanio ogromnu štetu, što nam je potvrdio i jedan uzgajivač školjaka iz šibenskog akvatorija.

– Vlasnik tvrtke Katić je iz Kaštela. On ima koncesije i u Šibeniku, ali i na drugim na mjestima na obali. Svakodnevno provodimo monitoring i naše pidoče su odlične. Tako da je pitanje odakle su zapravo zaražene pidoče tvrtke Katić – kaže šibenski uzgajivač školjaka za ŠibenikIN.

Da se porijeklo spornih školjaka istraži inzistiraju šibenski obrtnici.

– Ceh marikulture Obrtničke komore Šibensko-kninske županije ovim putem izražava žaljenje i zabrinutost zbog slučaja povlačenja s tržišta pakiranih svježih dagnji obrta Katić temeljem odluke Ministarstva poljoprivrede zbog utvrđene Escherichia coli u školjki. Ceh smatra da je taj slučaj nanio ogromnu štetu svim uzgajivačima dagnji u šibenskom zaljevu te tradiciji kvalitete ‘šibenske pidoče’ i to prvenstveno zbog toga što redovite i česte analize kvalitete dagnje uzgojene na uzgajalištima u šibenskom zaljevu potvrđuju njenu potpunu, kontinuiranu, zdravstvenu ispravnost – piše u priopćenju kojeg potpisuju Joso Smolić, predsjednik Županijske obrtničke komore i predsjednik Ceha marikulture Dušan Prelević.

Photo: Pixabay

Oni također smatraju da dagnje Obrta Katić nisu na tržište stigle sa uzgajališta u šibenskom zaljevu, a potvrđuju i našu informaciju da su ta uzgajališta pod stalnim monitoringom resornog ministarstva.

– Temeljem svega navedenog ovim putem molimo nadležne institucije da utvrde porijeklo zdravstveno neispravne dagnje, a koju je spomenuti obrt stavio u prodaju – zaključuju u priopćenju Joso Smolić i Dušan Prelević.

Podsjetimo, Ministarstvo poljoprivrede izvijestilo je u srijedu potrošače da s tržišta povlači dagnje pakirane u mrežici od jednog kilograma, koje proizvodi i pakira Obrt za ribarstvo, trgovinu i usluge Katić iz Šibenika, zbog utvrđene bakterije Escherichia coli. Proizvod nije u skladu s europskom uredbom br. 2073/2005 o mikrobiološkim kriterijima za hranu.

Riječ je o dagnjama pakiranima u mrežici od jednog kilograma pod LOT brojem 132872, s datumom proizvodnje 12. travnja 2019., u kojima je utvrđena bakterija Escherichia coli.

Proizvod je podrijetlom iz otpremnog centra za žive školjkaše Katić, dagnje proizvodi i pakira Obrt za ribarstvo, trgovinu i usluge Katić iz Šibenika, s odobrenim brojem 1537, a stavljen je na tržište u ribarnici ‘Mala školjka’ vlasnice Jasne Filipović u sklopu Tržnice – Hippos d.o.o. iz Splita, na adresi Obrov 5.

ŠibenikIN

PROČITAJTE JOŠ: POVUČENE IZ PRODAJE U dagnjama pronađena bakterija Echerichia coli