NIŠTA NAS NE SMIJE IZNENADITI Zadrani odradili vježbu za slučaj potresa

ZADAR – Na prostoru Gaženice održana je pokazno- terenska vježba spašavanja za slučaj potresa  “RAZORNI POTRES GAŽENICA 2019” , organizirana povodom Županijskih dana 2019. godine, a u okviru provedbe projekta READINESS.

Zadarska županija provedbom vježbe realizirala je Plan vježbi operativnih snaga sustava civilne zaštite koji je usklađen s aktivnostima projekta civilne zaštite “READINESS” iz INTERREG Programa prekogranične suradnje Italija -Hrvatska 2014-2020.

Cilj projekta je povećati sigurnost na hrvatskoj i talijanskoj strani Jadranskog bazena od prirodnih i umjetnih katastrofa, poboljšanjem otpornosti obiju zemalja, ukazujući na sveukupnu sposobnost ekosustava i zajednica da se odupru, apsorbiraju, prilagode i oporave od učinaka šumskog požara i potresa u pravodobnom i učinkovitom smislu.

Posjetitelji su imali priliku vidjeti pojedine aktivnosti  operativnih snaga i sudionika sustava civilne zaštite  koje se provode na terenu pod pretpostavkom mogućeg nastanka stvarnog događaja.  Prikazana je  metodologije rada i provođenje pojedinih aktivnosti, izvijestili su iz Zadarske županije

Photo: ZDŽ

U vježbi su prikazani svi scenariji u slučaju potresa: evakuacija, spašavanje , gašenje požara, pronalazak unesrećenih pomoću potražnog psa, spašavanje iz ruševina, spuštanje sa visina, pružanje hitne medicinske pomoći i zbrinjavanje i psihološka pomoć unesrećenih.

Sukladno Zakonu o sustavu civilne zaštite kao operativna snaga angažira se koordinator na lokaciji kojeg određuje stožer civilne zaštite JLPRS ovisno o prirodi događaja i prvog ga se upućuje na mjesto događaja. Koordinator na lokaciji procjenjuje nastalu  situaciju i njezine posljedice na terenu te u suradnji s nadležnim stožerom usklađuje djelovanje operativnih snaga sustava civilne zaštite na terenu.

D.G.