Jedan od najstarijih tunolovaca na Jadranu čeka svoju obnovu i trajnu zaštitu

KALI – Jedan od najstarijih tunolovaca plivaricom na Jadranu je brod “Pobjednik” iz ribarskog mjesta Kali na otoku Ugljanu, koji je tunu lovio već od 1934. godine i tako skoro 60 godina.

Ovaj brod danas nažalost propada u Lamjani na otoku Ugljanu, umjesto da se obnovi, smjesti u muzej ili da se na njemu samom otvori muzej. Nadajmo se da će država prepoznati povijesnu važnost ovog broda koja je u rangu Puratić bloka (patentiranog od Maria Puratića iz Sumartina s otoka Brača), te ga obnoviti da se povijest ne zaboravi“, stoji na Facebook stranici Croatian Fishermen.

Prema priči nekolicine kaljskih kapetana plivarica, još 90-ih godina 20. stoljeća bio je aktivan u lovu na tune, zatim još nešto u ribolovu na malu plavu ribu i tada je zbog starosti prestao s ribolovom.

Ipak još stariji od kaljskog tunolovca bio je brod “Napredak” iz Bola na Braču. Njega je dao sagraditi povratnik iz Amerike Ante Viličić i porinuo ga 1928. godine. U sljedećem desetljeću na Jadranu je bilo svega šest motornih tunolovaca.

https://www.facebook.com/croatianfishermen/photos/a.1404741933167469/2001623350145988/?type=3&theater

D.G.