Photo: Joško Herceg

Zapadnoj Europi i Mediteranu ovog vikenda prijeti veliki oblak saharskog pijeska, objavio je Severe Weather Europe i dodaje kako će Francuska, dijelovi Španjolske i Portugala, posebice područje Balearskih otoka, veliki dijelovi Apeninskog poluotoka, čak i zemlje Beneluxa kao i zapadnog Mediterana imati nebo puno saharskog pijeska.

Severe Weather piše kako se radi o dosta rijetkom događaju jer će saharski pijesak doći čak i do Velike Britanije, iako će najveća koncentracija biti na zapadnom Mediteranu.

Saharski pijesak nošen južnim vjetrom stigne u Europu dva do tri puta godišnje, a prema prognozama u Hrvatsku stiže u noći s ponedjeljka na utorak.

Photo: Joško Erceg

Prognostičarka RTL-a Dunja Mazzocco Drvar za portal Index savjetuje:

– Ako niste oprali automobile, i nemojte. Pred blagdan oprani okomiti pozori valjda će ipak ostati čisti”, poručuje i podsjeća da su “pošiljke pijeska” koje nam donose afričke ciklone u našim krajevima prilično uobičajene, osobito u ovo doba godine kad je i putovanje tih ciklona preko naše zemlje učestalije.

Ipak, portal Dalmacija danas podsjeća da se radi o uobičajenoj pojavi u našim područjima koje se dogodi gotovo svake godine, a nekad je koncentracija pustinjskoj pijeska u zraku izrazito velika.

I.B.